16. Aprila 2024.

6 namirnica koje oštećuju proizvodnju kolagena

Pojava finih linija i bora obično su najraniji znakovi starenja. Ovi efekti mogu se lako zadovoljiti s nekoliko trikova. Savjeti o ljepoti obično se vrte oko toga koje kozmetičke proizvode koristiti ili koje rituale ljepote praktikovati, ali ono što je takođe važno je da znamo da i sadržaj naše prehrane može imati direktan uticaj na kvalitet naše kože… Pa čak i igrati ulogu u pojavi finih linija i bora.

Kolagen je ključni protein koji održava kožu čvrstom, elastičnom i mladolikom. Međutim, postoje određene namirnice koje mogu ometati proizvodnju kolagena, što rezultira preranim starenjem kože i pojavom bora. Evo sedam namirnica koje treba izbjegavati ako želiš sačuvati zdravlje i vitalnost kože.

Kolagen
Foto: Pinterest

Soja sos

Opšte je poznato da je so veoma loša za zdravlje, kako za tijelo tako i za kožu. Uzrokuje dehidraciju, direktno drenirajući vodu iz ćelija. Kao rezultat, koža se isušuje, što može dovesti do preranog pojavljivanja bora. A soja sos je među 10 najslanijih namirnica – sa prosječnim sadržajem natrijuma od 5.493 mg na 100 g. Iako je odličan pojačivač okusa, soja sos treba konzumirati umjereno da ne bi došlo do oštećenja kolagena.

Pržena, slatka i prerađena hrana

Hrana pržena na visokim temperaturama oslobađa slobodne radikale koji oštećuju elastičnost kože, dok šećer iz slatke hrane aktivira proces glikacije, što dovodi do pojave bora, a samim tim i do smanjenja proizvodnje kolagena. Izbjegavaj prženu, slatku i prerađenu hranu ako želiš sačuvati mladolikost kože.

Margarin

Ova biljna alternativa puteru često se pravi od djelomično hidrogenizovanih ulja, koja su među glavnim izvorima “trans masti” (nezasićenih masnih kiselina), koje ubrzavaju proces starenja kože. Čine epidermu osjetljivijom na ultraljubičaste zrake, što dovodi do oštećenja elastina i kolagena kože, čime se podstiče stvaranje bora. Ovome se dodaje i razvoj hronične upale, koja takođe izaziva pojavu prvih znakova starenja, kao što se vidi gore.

Kolagen
Foto: Pinterest

Mlijeko

Neumjerena konzumacija mlijeka može izazvati upalu u tijelu, što može dovesti do oštećenja kolagena i elastina kože. Povećava tjelesni nivo IGF1, hormona rasta koji reguliše proizvodnju ćelija. Hormoni rasta prirodno prisutni u mlijeku, posebno u kravljem mlijeku, mogu povećati nivoe IGF1 u tijelu. Ovaj višak tada može izazvati hroničnu upalu, mijenjajući normalnu ćelijsku regulaciju i oštećujući kolagen i elastin kože. Nažalost, ovi upalni procesi značajno doprinose ubrzanom starenju epiderme, potičući pojavu bora i smanjujući čvrstoću kože. Razmotri zamjenu mlijeka biljnim alternativama poput bademovog ili kokosovog mlijeka.

Bijela tjestenina

Rafinirani ugljikohidrati poput bijele tjestenine mogu podstaknuti upalne reakcije u tijelu, što doprinosi stvaranju bora. Umjesto toga, odaberi cjelovite žitarice koje su bogate hranjivim tvarima i bolje za zdravlje kože.

Gazirana pića

Gazirani ili energetski napici, takođe mogu dovesti do pojave bora zbog visokog sadržaja šećera, koji podstiče glikaciju esencijalnih proteina kože poput kolagena i elastina. Kiseli sastojci prisutni u ovim napitcima, kao što je fosforna kiselina, mogu čak oštetiti zubnu caklinu i oslabiti zaštitnu barijeru kože, ubrzavajući proces starenja kože. Konačno, kofein prisutan u nekim pićima takođe može dehidrirati kožu, naglašavajući pojavu finih linija i bora. Sve u svemu, redovna konzumacija ovih napitaka može značajno doprinijeti preranom stvaranju bora.

Izbjegavanje ovih namirnica i usvajanje zdravih prehrambenih navika može pomoći u očuvanju zdravlja kože i usporiti proces starenja, doprinoseći mladolikom izgledu i samopouzdanju.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare