5G i automobili: Vozićemo automobile iz fotelje - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

5G i automobili: Vozićemo automobile iz fotelje

Peta generacija mobilne telefonije očekuje se da donese revoluciju u komunikacijama

Peta generacija mobilne telefonije očekuje se da donese revoluciju u komunikacijama, a posebno se potencira daleko manje vreme kašnjenja u odnosu na ranije generacije telefonije. Kako prenosi MONDO, upravo će ta karakteristika omogućiti pravi rad na daljinu, koji će u bliskoj budućnosti značiti da upravljate nekim uređajima iako ste od njih udaljeni stotinama, pa i hiljadama kilometara.

Kako bi se pokazalo da je 5G mreža jednog britanskog operatora već sposobna za tako nešto, jedan automobil je dobio daljinsko upravljanje, a Samsungovi 5G telefoni su dobili ulogu očiju vozača.

A kako bi se pokazala lakoća upravljanja, profesionalni drifter Von Gitin mlađi je seo za sto sa volanom, setom papučica i stavio VR naočare. On ne samo da je uspeo da daljinski driftuje, već je odvozao auto stazom na Goodwood festivalu brzine, a da pritom nije ništa udario.

Von je ovo uspeo iz baze udaljene nekoliko kilometara od automobila, a isto je pošlo za rukom i test vozaču koji se nalazio udaljen 8000 kilometara daleko od događaja, tačnije u Portlandu, u središtu kompanije koja se instalirala ceo sistem.

“Bili smo zabrinuti zbog kašnjenja”, rekao je generalni direktor kompanije Designated Driver, Manuela Papadopol za Automotive News. “Nismo znali. Mi smo usred ničega i nismo znali šta da očekujemo.”

Neki veruju da je ovakva vrsta vožnje na daljinu korak na putu ka autonomnoj vožnji. Navodno je ideja da ako se kompjuter u automobilu zbuni, informacija o tome stiže do “daljinskog” vozača, koji će doneti brzu odluku šta raditi u datom trenutku.

Izvor: Mondo

Danas objavljeno

Kineska kompanija Pony.ai planira pokretanje robotaksi servisa u Kaliforniji

Zeljka

No comment: Patike Ferrari ION F by Puma

Zeljka

Produženi Range Rover Evoque L

Zeljka

Ostavite komentar