28. Juna 2022.

50 godina Atarija

Big Portal

Bila je to prva kompanija koja je konzole i video igre uvela u domaćinstva mnogih ljudi, predstavljajući prvi korak ka popularizaciji onoga što će postati jedna od najunosnijih industrija na svetu. Gejming ne bi bio isti da nije bilo kompanije Atari, a portal PCMag donosi presek istorijata ove značajne kompanije.

Početak

27. juna 1972. godine, Nolan Bušnel i Ted Dabni osnovali su kompaniju Atari u Sanivejlu u Kaliforniji. Taj datum jedan je od najbitnijih za razvoj celokupne moderne gejming industrije jer je upravo ovaj dvojac doneo video igre u domove ljudi širom sveta.

Sve je počelo sa video igrom Pong, koju mnogi posmatraju kao prvu pravu video igru na svetu. Istina je malo drugačija. Naime, prva prava video igra jeste Spacewar! koju je razvio Stiv Rasel sa svojim timom 1962. godine na univerzitetu MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Upravo je ovu video igru primetio Nolan Bušnel i shvatio da i on želi da razvije nešto slično. Upravo je to dovelo do prvog prototipa Ponga koji će se pred publikom u vidu arkadnog aparata prvi put pojaviti 1972. godine kao proizvod novoosnovane kompanije Atari. I tako je sve krenulo.

Pong.jpg

Dani slave

Nakon neverovatnog uspeha ostvarenog sa Pong arkadnim aparatima, Nolan Bušnel (Ted Dabni je do tada, 1973. godine, napustio kompaniju jer nije dobijao zasluge koje su mu pripadale) je sa svojim timom stvorio prvu pravu gejming konzolu – Home pong. Ova konzola na tržištu se pojavila 1975. godine i prodala u preko 200.000 primeraka, što je veoma dobar rezultat za jednu potpuno novu stvar na tržištu.

Međutim, prvi pravi uspeh došao je tek dve godine kasnije sa Atari Video Computer System, iliti Atari 2600 kućnom konzolom. Ovo je prva kućna konzola jer nije donosila podršku samo za jednu video igru, poput Home Pong, već za čitavu postavu zanimljivih naslova, od kojih je najpopularniji i daleko najpoznatiji Space Invaders, igra za arkadne aparate iz 1978. godine koja se na Atari 2600 pojavila dve godine kasnije. Mnogi bi rekli kako je ovo zvaničan početak gejming industrije.

Atarikonzola.jpg

Nakon njih, bile su tu mnoge druge video igre, poput Asteroids, Missle Command, Pitfall!, Demon Attack, Star Wars: Empire Strikes Back, kao i mnoge druge. Kao posledica toga, svet će se zauvek promeniti, a do kraja svog veka Atari 2600 je prodat u preko 30 miliona primeraka.

Kućni računari

Kompanija Atari kupljena je od strane Warner Communications 1976. Godine za tadašnjih 28 miliona dolara (današnjih 143 miliona dolara). Rej Kasar, koji je do tada radio u tekstilnoj industriji, posto je izvršni direktor firme, Nolan Bušnel je napustio kompaniju, a Atari je izdao prve kućne računare kao direktnu konkurenciju Apple II 1979. godine.

Priča o kućnim računarima je važna zato što se Atari neće više nikada vratiti na staze stare slave koje im je doneo sistem 2600. 1982. godine predstavljena je Atari 5200 konzola, suštinski prepakovan Atari 400 kućni računar. Publici se to nije dopalo, a do 1983. godine je i čitava industrija video igara doživela slobodan pad, zajedno sa kompanijom koja ju je stvorila.

Atari400.jpg

Možda najbolja ilustracija propasti gejming industrije u tom periodu jeste video igra E.T.: The Extra Terrestrial. Kreatori ovog naslova su otkupili prava od Stivena Spilberga za 20 miliona dolara, napravili (lošu) video igru, i nakon toga na hiljade kertridža sa njom zakopali u pustinji.

Nakon toga, kompanija Atari polako je prestala da gubi na važnosti. Bilo je raznih pokušaja povratka na scenu, poput šesnaestobitnog sistema Atari 520ST. Ovaj sistem imao je odlične igre, grafiku u boji i podršku za miša, fanovi su je obožavali, ali izostao je mejnstrim uspeh, što je priča koja se samo dalje ponavljala do dan danas. Ista situacija zadesila je i Atari TT, Stacy, ST Book, i druge.

Atarihomesetup.jpg

Danas

Kompanija Atari kupljena je 1998. Godine od strane kompanije Hasbro, i to je trenutak od kada njeno ime prestaje da se pojavljuje. Nakon toga, IESA (Infogrames Entertainment) kupio je Atari zajedno sa Hasbro, i tu počinju peripetije koje se razrešavaju 2009. godine kada Atari, kompanije koja već duže vremena nije ono što je bila, proglašava bankrot. Sada, Atari se ne bavi video igrama već kriptovalutama i sličnim modernim tehnologijama. Neslavan kraj slavnog imena.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare