Nevjerovatno zvuči, ali kada bismo svi prešli na prehranu pretežno biljnog porijekla do 2050. godine, emisije stakleničkih plinova povezane s hranom mogle bi se smanjiti za gotovo 75%.
Zato donosimo pet ukusnih savjeta čijom primjenom ćeš pozitivno uticati na svoje zdravlje, kao i na zdravlje planete.
Koristi kremu od indijskih oraščića umjesto pavlake i jogurta u bilo kojem receptu
Krema od indijskih oraščića je bez mliječnih proizvoda, bogata je i nevjerovatno kremasta. Djeluje kao ukusna zamjena za teške umake na bazi kreme, poput Alfreda, ili siraste umake, poput queso ili ricotte. Zaista je čarolija u kombinaciji sa sokom od bijelog luka ili limuna i svježim začinima. Blago zaslađena indijska krema može zamijeniti šlag i u nemliječnim desertima. Jednostavno potopi indijske oraščiće u vodi nekoliko sati da omekšaju. Nakon što se ocijede, umiješaj ih u blenderu s vodom i začinima dok ne postanu kremasti.
Kuvaj sa gljivama ili patlidžanima umjesto crvenog mesa
Oba ova zdrava povrća imaju prirodno zemljani, bogati okus što ih čini savršenom zamjenom za crveno meso. Premaži gljivu ili gustu pločicu patlidžana sa puno maslinovog ulja i začina (poput bijelog luka, svježeg bilja ili čili pahuljica), a zatim ih peci na roštilju ili na jakoj vatri. Tanko narezane gljive možeš peći i u rerni sa puno maslinovog ulja, primjesom javorovog sirupa i tečnim dimom kao opcijom veganske slanine. Za razliku od većine prirodnih proteina na biljnoj bazi, protein u gljivama sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što ih čini visoko probavljivim i upotrebljivim u tijelu.
Isprobaj hranjivi kvasac umjesto parmezana
Nutritivni kvasac – koji se ponekad naziva i “nooch”, uobičajen je u veganskim i vegetarijanskim jelima kao zamjena siru, zahvaljujući svom slanom, bogatom okusu. A koja je razlika između njih? Za razliku od sira parmezana, hranjivi kvasac je prepun vitamina B, proteina, minerala i antioksidansa.
Koristi nangku umjesto svinjetine i piletine
Nangka je vrsta voća koje dolazi iz porodice smokava, dudova i krušnog voća koje raste u jugoistočnoj Aziji. Tekstura mu se ne razlikuje od banane, manga ili ananasa po tome što je gusta i vlaknasta, ali okus je prilično prepoznatljiv. Mnogi kažu da nangka ima okus sličan svinjetini ili piletini, posebno kad je kuvana. Pored toga što sadrži tipičnu mješavinu vitamina i minerala koju možemo pronaći u većini voća, odličan je izvor magnezija, vitamina B6 i antioksidansa.
Kravlje mlijeko zamijeni biljnim mlijekom
Za one koji ne podnose laktozu, imaju alergiju na mliječne proizvode, vegani su ili jednostavno ne vole okus kravljeg (ili kozjeg) mlijeka, zamjene za mlijeko nisu ništa novo. Danas ima pregršt alternativa i izbora za njih. Da se osiguraš da je tvoj izbor zdrav, pogledaj oznaku šećera. Odaberi mlijeko koje sadrži manje od 5 grama po porciji, ili još bolje, 0 grama šećera, tako da zamjena za mlijeko ne doprinosi tvom dnevnom unosu šećera. Naša preporuka su zobeno, konopljino, sojino i bademovo mlijeko kao četiri najzdravije mogućnosti.
Izvor: realsimple.com
Ultra.ba