9. Novembra 2021.

5 razloga zašto je bademovo mlijeko dobro za tebe

Big Portal

Evo nekoliko razloga, zašto je ovo biljno mlijeko korisno za tvoj organizam.

Sada se više ljudi odlučuje za alternative u ishrani, odnosno da ne koriste kravlje mlijeko. Bilo zbog intolerancije na laktozu ili problema sa životinjskom hranom ili zato što su vegani i žive tu filozofiju života bez okrutnosti nad životinjama i zbog zaštite planete Zemlje. Alternative kravljem mlijeku uključuju sojino mlijeko, zobeno mlijeko, kokosovo mlijeko, lješnjakovo mlijeko, rižino i bademovo mlijeko. Bademovo mlijeko spada u kategoriju biljnih mlijeka. Stoga se kaže da je idealan za vegane.

Kada je riječ o blagodatima bademovog mlijeka, ovi su orašasti plodovi prepuni vitamina, proteina, zdravih masti, vlakana i minerala. Redovna konzumacija badema takođe je, uz mnoga druga stanja, povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti. Evo još nekih fantastičnih benefita ovog biljnog mlijeka:

Niski ugljikohidrati

Bademovo mlijeko sadrži upravo pravu količinu ugljikohidrata, koji su korisni tijelu da ga pretvori u vrstu šećera potrebnih za energiju. Međutim, dok kupuješ bademovo mlijeko, moraš paziti da kupiš ono koje ne sadrži dodatni bijeli šećer.

Bogat vitaminom D

Nedostatak vitamina D može dovesti do problema povezanih s kostima, umora i slabih mišića. Bademovo mlijeko bogat je izvor vitamina D i njegovo redovno konzumiranje, može pomoći u prevenciji ovog nedostatka vitamina D, koji je ključan za zdrav organizam i imunitet.

Malo kalorija

U poređenju sa kravljim mlijekom, nezaslađeno bademovo mlijeko ima malo šećera i ugljikohidrata. Ima mnogo manje kalorija od kravljeg mlijeka. Stoga je malo vjerojatno da će povisiti razinu šećera u krvi i savršen je za one, koji paze na svoju težinu.

Bogat vitaminom E

Bogat je izvor vitamina E, koji pomaže u poboljšanju elastičnosti kože, a takođe štiti kožu od štetnih oštećenja, koja nastaju dugotrajnim izlaganjem suncu.

Dobar izvor kalcijuma

Za ljude koji ne podnose laktozu i one koji odbacuju mliječno mlijeko zbog veganstva, često je obogaćeno kalcijumom, kako bi se osiguralo da ljudi dobiju kalcijum. Kalcijum je koristan za zdravlje kostiju i za razvoj kostiju. Takođe je neophodan za rad živaca i mišića.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare