20. Novembra 2021.

5 razloga zašto biste odmah trebali početi vježbati

Big Portal
  1. Vježbanje smanjuje rizik za nastanak srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti, dijabetesa, raka debelog crijeva i raka dojke. Deset najvećih „ubica“ u 50 najrazvijenijih zemalja povezano je s nedostatkom fizičke aktivnosti.
  1. Jača vaše kosti

Fizička aktivnost usporava gubitak koštane gustoće, koja dolazi s godinama. To je posebno važno za žene koje su sklonije obolijevanju od osteoporoze.

  1. Poboljšava funkciju pluća

Redovnom fizičkom aktivnošću vaše tijelo postaje opskrbljenije kisikom. Dišite!

  1. Budite poletni i puni energije

Možda se čini nelogično, ali, ako ste često umorni, probajte vježbati. Pomaže u aktiviranju energije i smanjuje umor.

  1. Potiče samopouzdanje

Istraživanja su pokazala kako osobe koje redovno vježbaju imaju više samopouzdanja. Također, ako vježbate na otvorenom, poticaj samopouzdanju bit će još veći.

Rekreacijom protiv prehlade

Naučno je dokazano da prehladu možete spriječiti konzumacijom voća i izbjegavanjem stresa. Pri tome ukoliko se posvetite fizičkoj aktivnosti, prehladi neće biti mjesta. Stručnjaci kažu da osobe koje vježbaju pet dana u sedmici gotovo dvostruko smanjuju svoju šansu za obolijevanje od prehlade ili gripe.

Loše navike koje smanjuju efikasnost treninga

Vježbanje na prazan želudac

Ako vježbate rano ujutru, potrudite se da prije toga doručkujete. Vježbanjem na prazan želudac „trošit“ ćete samo mišićnu masu koju, vjerovatno, dugo i naporno stvarate.

Preobilni obroci

Obilan obrok prije vježbanja uzrokovat će probleme s probavom tokom vježbanja. Birajte manji obrok 30 minuta prije vježbanja te se posvetite konkretnoj hrani kad završite s treningom.

Preskakanje zagrijavanja

Prije treninga potrebno je barem pet minuta odvojiti za zagrijavanje mišića, naprimjer, možete raditi jednostavnije varijante vašeg treninga: brzo hodanje i slično.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare