5 namirnica sa visokim sadržajem zdravih masti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

5 namirnica sa visokim sadržajem zdravih masti

Konzumiranje zdravih masti je od suštinskog značaja za opšte blagostanje. Masti čine mnogo više za naše telo nego samo praćenje unosa određenog broja kalorija.

Kada su u pitanju masti, neke igraju vitalnu ulogu u dugovečnosti i vitalnosti jer pružaju čitav niz korisnih zaštitnih, lekovitih prednosti u svakom zalogaju.

Telu je potrebna mast da bi napredovalo

Pokazalo se da ljudi koji slede pristup ishrani sličan mediteranskoj ishrani, koja je bogata maslinovim uljem i masnom ribom, imaju poboljšane nivoe holesterola i snizili su rizik od srčanih bolesti, a uspeli su i da uspore proces starenja.

Konzumiranje masti je takođe važno za optimalno funkcionisanje mozga. Na kraju krajeva, naš mozak se sastoji od oko 60 procenata masti, a posebno se omega-3 masne kiseline smatraju građevinskim blokovima našeg mozga.

Masti takođe daju ukus hrani koju jedemo, čineći ih sastavnim delom u osećaju sitosti i zadovoljstva nakon jela, kao i čineći tako važno povrće još ukusnijim. Zamislite samo razliku između jedenja brokolija na pari i brokolija pečenog do hrskavog savršenstva sa maslinovim uljem ili uljem avokada — ako ste poput većine ljudi, ovo poslednje izaziva da žudite za zelenim stvarima.

Dajte prioritet zdravim mastima, minimizirajte nezdrave masti

Ključ za konzumiranje masti na način koji vam pomaže da iskoristite sve njene prednosti je da znate razliku između zdravih i nezdravih masti, koje različito funkcionišu u našim telima.

Postoje dve glavne kategorije zdravih masti koje se smatraju korisnim: mononezasićene i polinezasićene masti.

Polinezasićene masti uključuju [zdrave] omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline i esencijalne su masti; što znači da su potrebne za normalne telesne funkcije, ali moraju doći iz ishrane jer naše telo ne može da ih proizvede.

Nezdrave masti koje treba izbegavati su zasićene masti i trans masti. U velikim količinama, zasićene masti mogu povećati holesterol i dovesti do začepljenja arterija. Dok su zasićene masti prihvatljive u malim količinama, trans masti treba potpuno eliminisati iz ishrane.

Trans masti su veštačke i imaju negativan uticaj na holesterol i stvaraju upale koje mogu biti povezane sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i drugim stanjima.

Koliko mi je masti potrebno svaki dan?

USDA preporučuje da zdravi odrasli imaju za cilj da 20 do 35 procenata ukupnih kalorija dolazi iz masti. U idealnom slučaju, ovo se rasporedi po vašim obrocima i grickalicama tokom dana i u kombinaciji sa drugim zdravim izvorima masti, proteina i vlakana.

Koje su namirnice najbolje za unos zdravih masti? 

  • avokado
  • kikiriki
  • maslinovo ulje
  • riba
  • seme lana

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar