5 iznenađujućih stvari koje možeš očistiti talogom kafe - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

5 iznenađujućih stvari koje možeš očistiti talogom kafe

Talog kafe je abrazivan, što ga čini odličnim za čišćenje lonaca, posuda, pećnica i ladica frižidera s neugodnim mirisom.

 Uklanjanje tih teških kuhinjskih mrlja, često može izgledati kao beskonačan posao, ali iskorištena kafa može biti odgovor koji tražiš.

čišćenje kafom
Foto: freepik.com
Ribanje posuda

Gruba tekstura mljevene kafe, čini je idealnom za ribanje posuda teških za čišćenje i mnogo je bolja za okolinu od abrazivnih spužvi. Potrebno je kombinovati dvije do tri kašike mljevene kafe s toplom vodom sa sapunom i protrljati posude mekom spužvom, dok ne budu čiste. Kafa je prirodni odmašćivač, pa će tvoje posude za tren biti bez mrlja.

Čišćenje roštilja i rerne

Uklanjanje prljavštine i masti iz rerne, nije lak poduhvat. Kiselost u kafi čini je sjajnom za uklanjanje teških mrlja. Naprimjer, potopi rešetke iz rerne u sudoperu oko 45 minuta u otopini tople vode i nekoliko kašika kafe (čak će i instant kafa biti dovoljna), pa ćeš otkriti da će se teške mrlje istopiti. Ovo isto dobro funkcioniše i za roštilj.

čišćenje kafom

Želiš ukloniti dugotrajne mirise hrane? Kuhinjske posude i frižideri magnet su za bakterije, ali kafa je još jedan sjajan tajni sastojak, koji može pomoći u uklanjanju loših mirisa zauvijek. Sve što treba učiniti je staviti talog kafe ili nekoliko zrna u šolju u frižider. Kafa je odličan apsorber mirisa, pa se može koristiti za održavanje svježine tvog frižidera. Isto se može učiniti i sa kantom za smeće; jednostavno stavi kašiku kafe na dno prije nego što staviš vreću za smeće i svi neugodni mirisi će izblijediti.

Čišćenje površina

Kafa je takođe odlična za uklanjanje mrlja, koje se teško čiste s pločica pomiješaj nekoliko kašika instant kafe ili iskorišteni talog s vodom i sapunom i imaćeš svoje sredstvo za čišćenje površina. Ova metoda se može koristiti i na drvenim površinama, koje imaju ogrebotine – namoči kašiku kafe u toploj vodi i nježno je utrljaj po površini. To će umanjiti pojavu ogrebotina i mrlja.

Otčepljivanje odvoda

Kuhinjski sudoper ti je začepljen? Pokušaj sipati talog kafe u umivaonik, a zatim tekući sapun i kipuću vodu. Odličan način da iskoristiš stari talog, a pritom otčepiš odvod i oslobodiš se neprijatnih mirisa.

Izvor: countryliving.com

Ultra.ba

Danas objavljeno

Patuljasti jarići su zvijezde Instagrama

Vanja A

Dakota Džonson ima najsmešniji odgovor na komentar “haljina ti je prekratka”

Vanja A

Plava će obojiti sve zimske outfite

Vanja A

Ostavite komentar