5. Oktobra 2021.

5 iznenađujućih stvari koje možeš očistiti talogom kafe

Big Portal

 Uklanjanje tih teških kuhinjskih mrlja, često može izgledati kao beskonačan posao, ali iskorištena kafa može biti odgovor koji tražiš.

čišćenje kafom
Foto: freepik.com
Ribanje posuda

Gruba tekstura mljevene kafe, čini je idealnom za ribanje posuda teških za čišćenje i mnogo je bolja za okolinu od abrazivnih spužvi. Potrebno je kombinovati dvije do tri kašike mljevene kafe s toplom vodom sa sapunom i protrljati posude mekom spužvom, dok ne budu čiste. Kafa je prirodni odmašćivač, pa će tvoje posude za tren biti bez mrlja.

Čišćenje roštilja i rerne

Uklanjanje prljavštine i masti iz rerne, nije lak poduhvat. Kiselost u kafi čini je sjajnom za uklanjanje teških mrlja. Naprimjer, potopi rešetke iz rerne u sudoperu oko 45 minuta u otopini tople vode i nekoliko kašika kafe (čak će i instant kafa biti dovoljna), pa ćeš otkriti da će se teške mrlje istopiti. Ovo isto dobro funkcioniše i za roštilj.

čišćenje kafom

Želiš ukloniti dugotrajne mirise hrane? Kuhinjske posude i frižideri magnet su za bakterije, ali kafa je još jedan sjajan tajni sastojak, koji može pomoći u uklanjanju loših mirisa zauvijek. Sve što treba učiniti je staviti talog kafe ili nekoliko zrna u šolju u frižider. Kafa je odličan apsorber mirisa, pa se može koristiti za održavanje svježine tvog frižidera. Isto se može učiniti i sa kantom za smeće; jednostavno stavi kašiku kafe na dno prije nego što staviš vreću za smeće i svi neugodni mirisi će izblijediti.

Čišćenje površina

Kafa je takođe odlična za uklanjanje mrlja, koje se teško čiste s pločica pomiješaj nekoliko kašika instant kafe ili iskorišteni talog s vodom i sapunom i imaćeš svoje sredstvo za čišćenje površina. Ova metoda se može koristiti i na drvenim površinama, koje imaju ogrebotine – namoči kašiku kafe u toploj vodi i nježno je utrljaj po površini. To će umanjiti pojavu ogrebotina i mrlja.

Otčepljivanje odvoda

Kuhinjski sudoper ti je začepljen? Pokušaj sipati talog kafe u umivaonik, a zatim tekući sapun i kipuću vodu. Odličan način da iskoristiš stari talog, a pritom otčepiš odvod i oslobodiš se neprijatnih mirisa.

Izvor: countryliving.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare