5 benefita ulja lavande - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

5 benefita ulja lavande

Eterična ulja mogu biti veoma korisna.

Ulje lavande jedno je od takvih esencijalnih ulja za koje se tvdi, da je efikasno u smirivanju uma i smanjenju stresa. Ulje lavande ima mnogo ljekovitih moći i korisno je za cjelokupno zdravlje, a pogotovo za kožu, kosu, zarastanje rana, smanjenje upala i infekcija, kao i smirenje – mentalno zdravlje. Donosimo ti 5 benefita i razloga zašto da koristiš ulje lavande.

Foto: Pexels

Smanjuje anksioznost i stres

Kada si pod stresom i previše radiš, eterično ulje lavande je neophodno za smirenje i opuštanje. Ulje lavande efikasno smanjuje anksioznost i oslobađa od stresa. Ima umirujuće moći i korisno je za smirenje živaca i otpuštanje stresa.

Pomaže kod nesanice

Za zdravo tijelo i duh, neophodno je imati kvalitetan san. Dakle, ako ne možeš spavati, jer ti je previše toga na pameti, jednostavno pomiriši ulje lavande nekoliko puta pred spavanje i sigurno ćeš utonuti u dubok san.

Foto: Pexels

Smanjuje glavobolju

Bilo da je riječ o glavobolji ili migreni, ulje lavande ima moć liječenja. Miris ulja lavande može odmah smanjiti glavobolju, ako umasiraš nekoliko kapi na slijepočnice i udišeš ulje lavande.

Čini kožu sjajnom

Uključi ulje lavande u svoju rutinu njege kože, kako bi koža zablistala. Ulje lavande ima protuupalna svojstva i bogato je antioksidantima, koji se mogu boriti protiv slobodnih radikala na koži.

Foto: Pexels

Suzbija gljivične infekcije

Efikasno je u liječenju gljivičnih infekcija. Ulje lavande ima antibakterijska i antifungalna svojstva, koja mogu pomoći u liječenju gljivica na različitim dijelovima tijela.

Danas objavljeno

Sara Džesika Parker oštro odgovorila na osude koje dobija zbog sijede kose

Vanja A

Pet trikova u krevetu koji će izludjeti svakog muškarca

Vanja A

Svemirski brod iz “Ratova zvijezda” prodat za više od 2,3 miliona dolara

V.R.

Ostavite komentar