4TB podataka i 15 milijardi piksela: Kad Luj XIV i Google udruže snage - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

4TB podataka i 15 milijardi piksela: Kad Luj XIV i Google udruže snage

Google Arts and Culture je udružio snage sa Versajskim dvorcem, kako bi, upotrebom fotogrametrija, virtuelnim posjetiocima omogućili turu kroz kraljevsku rezidenciju Luja XIV.

Fotogrametrija je tehnologija dobijanja pouzdanih kvantitativnih informacija o fizičkim objektima u prostoru, kroz proces beleženja, merenja, analiziranja i interpretacije fotografskih snimaka i prikaza elektromagnetnog zračenja dobijenih senzorskim sistemima.

Za potrebe realizacije aplikacije Versailles VR, Google je sakupio preko četiri terabajta podataka i teksturisao 15 milijardi piksela, što predstavlja najveći projekat ovakve vrste.

Naime, zahvaljujući fotogrametriji, predstavljena je tura kroz 21 prostoriju, ukupne površine 46.450 metara kvadratnih.

U ovom jednistvenom virtuelnom obilasku, virtuelni posetioci će moći da vide grandiozne kraljevske odaje Luja XIV, kapele, ali i operu – i to do najsitnijih detalja. Takođe, na ovaj način će moći da se vidi preko 100 skulptura, slika i drugih umetničkih dela.

“Možete da se popnete na pozornicu u kraljevskoj operskoj kući, priđete blizu visokom oltaru u kraljevskoj kapeli iz 18. veka ili da uđete u Salu ogledala, jedno od najpoznatijih istorijskih mesta. Tapiserije, skulpture, slike, plafoni i nameštaj, sve to vam je pristupačno, kako bi vam se omogućio neograničen i privilegovan uvid u ove dragocenosti. Za intimniji osećaj prebacite se na noćni režim i istražite palatu kroz svetlost iz kamina”, navodi u opisu na servis Steam, putem koga je potrebno instalirati besplatnu aplikaciju Versailles VR.

Danas objavljeno

Budite oprezni – obratite pažnju šta ste odobrili

Vanja A

MediaTek Dimensity 9000 će biti duplo skuplji od svog prethodnika

Vanja A

Honor 60 prikazan uživo i u četiri boje

Vanja A

Ostavite komentar