12. Oktobra 2019.

4TB podataka i 15 milijardi piksela: Kad Luj XIV i Google udruže snage

Big Portal

Fotogrametrija je tehnologija dobijanja pouzdanih kvantitativnih informacija o fizičkim objektima u prostoru, kroz proces beleženja, merenja, analiziranja i interpretacije fotografskih snimaka i prikaza elektromagnetnog zračenja dobijenih senzorskim sistemima.

Za potrebe realizacije aplikacije Versailles VR, Google je sakupio preko četiri terabajta podataka i teksturisao 15 milijardi piksela, što predstavlja najveći projekat ovakve vrste.

Naime, zahvaljujući fotogrametriji, predstavljena je tura kroz 21 prostoriju, ukupne površine 46.450 metara kvadratnih.

U ovom jednistvenom virtuelnom obilasku, virtuelni posetioci će moći da vide grandiozne kraljevske odaje Luja XIV, kapele, ali i operu – i to do najsitnijih detalja. Takođe, na ovaj način će moći da se vidi preko 100 skulptura, slika i drugih umetničkih dela.

“Možete da se popnete na pozornicu u kraljevskoj operskoj kući, priđete blizu visokom oltaru u kraljevskoj kapeli iz 18. veka ili da uđete u Salu ogledala, jedno od najpoznatijih istorijskih mesta. Tapiserije, skulpture, slike, plafoni i nameštaj, sve to vam je pristupačno, kako bi vam se omogućio neograničen i privilegovan uvid u ove dragocenosti. Za intimniji osećaj prebacite se na noćni režim i istražite palatu kroz svetlost iz kamina”, navodi u opisu na servis Steam, putem koga je potrebno instalirati besplatnu aplikaciju Versailles VR.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare