Prodaja automobila skočila u Evropi - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Prodaja automobila skočila u Evropi

Evropsko tržište automobila u septembru je zabilježilo blagi rast, podstaknuto prodajom vozila u Italiji i Njemačkoj.

Kako prenosi Beta, broj registrovanih novih vozila je porastao za 3,1 odsto u septembru na godišnjem nivou na 933.987 jedinica, saopštilo je Udruženje evropskih proizvodjača automobila (ACEA).

Posle pada od 55,1 odsto u martu, pa 76,3 odsto u aprilu kao posledica izolacije gradjana i zatvaranja prodavnica vozila, evropsko tržište automobila sporo se oporavlja od posledica pandemije kovida-19.

Septembar je prvi mesec rasta od početka krize, kada tržište profitira od vladinih podsticajnih mera usvojenih u većini većih evropskih zemalja.

Oporavak je raznolik prema zemljama, u Italiji je rast 9,5 odsto, u Nemačkoj 8,4 odsto dok Francuska i Španija i dalje beleže pad od tri odnosno 13,5 odsto. Peto i šesto najveće tržište EU Poljska i Belgija takodje beleže rast od osam, odnosno jedan odsto.

U prvih devet meseci godine samo 7,06 miliona novih vozila izašlo je na ulice zemalja EU, odnosno gotovo 2,7 miliona vozila manje nego u istom periodu 2019. godine ili minus 28,8 odsto. Udruženje ACEA predvidja istorijski pad isporuke vozila od 25 odsto za celu 2020. godinu.

Pre pandemije u januaru organizacija koja okuplja 16 aktivnih proizvodjača u Evropi predvidjala je pad od dva odsto posle šest uzastopnih godina rasta koje su dovele tržište automobila blizu njegovog najvišeg nivoa.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Kinezi testirali automobil koji lebdi iznad puta

Vanja A

Kako izgleda blizak susret sa automobilom koji vozi u suprotnom smeru na auto-putu

Vanja A

Ostavite komentar