22. Marta 2020.

“40.000 ljudi na San Siru, to je bila biološka bomba”

Fabijano di Marko, direktor pulmologije u bolnici “Papa Đovani XXIII” u Bergamu, otkrio je sablasne detalje koje proživljava svaki dan.

Di Marko se prisjetio dana kada je epidemija počela, 21. Februara, i koliko su svi bili nespremni na ono što će im se desiti u narednih mjesec dana.

Bergamo je grad sa ubjedljivo najgorim stanjem što se tiče zaraženih i mrtvih od virusa korona.

U cijeloj Italiji ima oko 53.000 zaraženih, a 4.825 mrtvih. Velika većina od toga samo u Lombardiji, pokrajini čije je dio Bergamo.

Od 793 smrtna slučaja u prethodna 24 sata (od 18 časova u petak do 18 časova u subotu) čak 543 smrtna slučaja su registrovana u Lombardiji.

“Znao sam da se sprema katastrofa 1. marta. Rano ujutru sam ušao u sobu za hitne slučajeve i vidio ono što nikada neću zaboraviti. To je bio rat, nemam drugu definiciju.

Pacijenti su bili svugdje s upalom pluća, borili su se za dah. Bili su na kolicima, u hodnicima. Otvorili su sve prostorije i sve su bile pune. Italija je htjela da otvori gradove, a mi smo za 24 sata potrošili 5.000 maski sa filterima. Vladala je potpuna panika”, prisjetio se Di Marko u intervjuu za “Korijere dela Sera”.

Italijan kaže da je prva smrt došla dva dana kasnije, ali da on i kolege nisu mislili da je išta strašno.

“Bio je veoma star i veoma bolestan”, navodi.

U bonici “Papa Đovani XXIII” u narednim nedjeljama nastao je još veći haos, koji ste mogli da vidite kroz brojne slike koje pokazuju javnosti kako bi rašili svijest o problemu koji stvara virus korona.

Di Marko objašnjava da na početku pandemije u toj bolnici nije postojao nijedan moderan respirator, već samo 20 neinvazivnih mehaničkih respiratora.

“Imamo 15-20 mrtvih dnevno, preko 150 pacijenata u klinici, a garantujem vam da smo trenutno najbolje opremljena bolnica u Evropi za ovu situaciju. Zamislite da nismo…”.

Ako ste se pitali kako je ovo povezano sa sportom, do tog dijela upravo dolazimo.

Di Marko je dobio pitanje “kako je sve ovo moglo da se desi?”.

“Čuo sam mnogo teorija o tome, a ja ću vam reći šta ja mislim. To je bio 19. februar, a 40.000 stanovnika Bergama je bilo u San Siru (stadion u Milanu) na meču Atalante i Valensije. Otišli su autobusom, kolima, vozom… To je bila biološka bomba, nažalost”, zaključio je italijanski pulmolog.

Atalanta se velikom pobjedom nad Valensijom od 4:1, na meču koji nije mogla da igra na svom stadionu jer ne ispunjava uslove UEFA, došla na korak od četvrtfinala Lige šampiona, a nešto kasnije se u isto i plasirala.

Bergamo i Milano, dva grada koja su među najugroženijim na svijetu. A poslije Italije najveće žarište Evrope je – Španija.

(B92.net)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare