28. Juna 2022.

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Big Portal

Bilo ti je mučno nakon jutarnje šetnje, pa odlučuješ da se nakratko ispereš, a sada je kraj dana i spreman/a si da skineš ostatak prljavštine sa sebe. Koliko god da je ljetno tuširanje osvježavajuće, učestalo tuširanje tokom dana može uticati na tvoju kožu – osim ako ne slijediš nekoliko pravila koja su odobrena za kožu.

tuširanje ljeti
Foto: freepik.com

„Češće tuširanje može dovesti do isušivanja kože, jer tuširanje može ukloniti prirodna ulja s kože“, kaže Marisa Garshick, dermatologinja iz New Yorka. “Ovo može biti posebno važno za one sa suhom ili osjetljivom kožom, ali može uticati na sve tipove kože.”

Obično brinemo o isušivanju kože zimi, kada je nivo vlage nizak, a grijači u zatvorenom prostoru isušuju kožu. Ali, i dalje moramo da budemo pažljivi tokom ljetnjih mjeseci i da vodimo računa o svojoj koži.

4 ljetna pravila tuširanja kojih se treba pridržavati za zdravu kožu.

Neka tuširanje traje kratko

Koliko god da je nevjerovatan osjećaj uživati pod tušem, bolje je za našu kožu da bude kratko. “Važno je da tuširanje bude kratko, otprilike 5 do 10 minuta kako biste smanjili produženo izlaganje vodi koja može isušiti kožu“, kaže dr Garshick.

tuširanje ljeti
Foto: freepik.com
Izbjegavaj toplu vodu

Ovo ne bi trebalo biti previše teško pratiti ljeti, ali pazi da se ne tuširaš toplim tušem koji više isušuje kožu od mlakih ili hladnih tuševa. Dobra vijest je da prednosti koje hladni tuševi nude za tvoju kožu nadilaze samo rashlađivanje.

“Kada hladna voda udari u tvoju kožu, tijelo povećava protok krvi kako bi održalo osnovnu temperaturu kako bi zaštitilo vitalne organe, dok sužava cirkulaciju u blizini kože”, kaže dermatolog Michele Green. Osim toga, hladna voda može pomoći u ublažavanju svraba, smanjenju upale i sužavanju pora, zbog čega će tvoja koža izgledati zdravije čim izađeš ispod mlaza.

Koristi blage gelove za tuširanje

Ne moraš koristiti jake sapune da očistiš sav znoj i prljavštinu. Budući da sapun ima viši pH od tvoje kože, može ukloniti prirodna ulja i lipide s tena i ostaviti osjećaj suhoće i iritacije.

Da bi se to izbjeglo, dr Garshick predlaže pranje nježnim sredstvom za tuširanje bez sapuna. “Upotreba nježnih sredstava za pranje kože može pomoći u hranjenju kože i minimiziranju potencijalne iritacije i suhoće koja se može pojaviti kod oštrih sapuna ili abrazivnih pilinga”, kaže ona.

tuširanje ljeti
Foto: freepik.com
Brisanje tapkanjem

„Da biste zadržali što je moguće više vlage, najbolje je da se osušite tapkanjem umjesto snažnog trljanja“, kaže dr Garshick. Ili, ukradi trik og dermatologinje Mone Gohare, i potpuno preskoči sušenje ručnikom – jednostavno nabaci plišani bade-mantil i pusti da upije višak vode.

Nanesi losion

Na kraju, obavezno vrati vlagu u kožu hidratantnim losionom. “Važno je i dalje zapamtiti hidrataciju, čak i u ljetnim mjesecima, kako biste pomogli u održavanju barijere vlage i zaključali vlagu,” zaključuje dr Garshick.

Izvor: wellandgood.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare