24. Decembra 2021.

4 male promjene za poboljšanje zdravlja crijeva

Big Portal
Raznovrsna ishrana

Iako je jedenje hrane bogate probioticima beznačajno za zdravlje crijeva, dr. Rossi kaže da je jedenje raznovrsne hrane efikasnije od žvakanja istog jela s povrćem iz dana u dan. “Ako jedete samo brokulu, ne primate širok izbor probavnih proteina“, kaže ona. “Što više različitih biljaka jedete, to više pomažete svojoj crijevnoj mikrobioti, za koju želite da bude sretna.”

Kada promijenimo vrste povrća koje jedemo, takođe ćemo dobiti dodatnu korist od proširenja našeg okusa, koji igra važnu ulogu u apsorpciji nutrijenata. Na primjer, dr. Rossi započinje svoj dan jedući fermentisanu hranu poput jogurta i zobi, ali mijenja svoje dodatke – miješane sjemenke i orašaste plodove – zavisno od raspoloženja.

crijeva
Foto: pexels.com
Žvaći mnogo i pažljivo

Koliko puta žvaćeš svaki zalogaj hrane? Dr Rossi kaže da bi trebalo ciljati na 20 do 30 žvakanja po zalogaju. „U pljuvački imamo enzime koji razgrađuju hranu, tako da joj morate dati vremena da obavi svoj posao“, kaže ona. Dr. Rossi ne očekuje da brojimo žvakanje za svaki obrok, ali ako ostanemo svjesni dok jedemo, možemo promijeniti način na koji naš želudac razgrađuje hranu. Ovo će smanjiti nadimanje i opšte bolove u stomaku. Prilikom sljedećeg obroka razmisli o brojanju kako bi dobio/la osjećaj koliko dugo žvaćeš hranu.

Uživaj u svojoj hrani

Nemoj biti opsjednut/a onim što se smatra “dobrom” ili “lošom” hranom, jer sama hrana nije problem – na isti način na koji ne postoje “loše” emocije. Dr Rossi kaže da razmišljanje na ovaj način može dovesti do nocebo efekta, psihološke pojave u kojoj dolazi do negativnih ishoda zbog očekivanja da će to uzrokovati štetu – suprotno od placeba.

“Studije pokazuju da ako osjećate krivicu zbog onoga što jedete umjesto da jednostavno uživate u tome, vaš stomak će se napeti, uzrokujući da se nadimate”, kaže dr. Rossi. “Lude, restriktivne dijete jednostavno ne pomažu. Ako žudite za čokoladom, pokušajte da uživate u njoj uz pistacije i malo sušenog manga kako biste uz užinu mogli unijeti razne vrste biljaka. Hrana treba da bude prijatna.”

zdravlje crijeva
Foto: pexels.com
Vodi dnevnik

Određeni simptomi se mogu prišunjati ako im dozvolimo da nestanu u pozadini. Prati svoje simptome u dnevniku kako ne bi rizikovao/la da se nađeš u novom stanju gdje ćeš se jednostavno nositi sa svojim simptomima umjesto da ih liječiš. “Provjerite crijeva čak i ako se čini da vaši simptomi nisu očigledno povezani sa crijevima. Iznenadili biste se koliko je naših bolesti povezano sa zdravljem crijeva,” kaže dr. Rossi.

Možda je čak moguće razviti veći medicinski problem, kao što je IBS (sindrom iritabilnog crijeva), Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis. Ako se ne liječe na odgovarajući način, ove progresivne probavne bolesti mogu se vremenom pogoršati.

Izvor: refinery29.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare