3D štampani točkovi za brzinske rekorde - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

3D štampani točkovi za brzinske rekorde

Kod brzih sportskih automobila jedna od osnovnih stvari je kako da budu još brži. Vlasnici super-automobila se trude da ih maksimalno ubrzaju, a McLaren P1 će uz pomoć novih, ultra-lakih točkova od ugljeničnih vlakana i titanijuma sigurno postići novi brzinski rekord.

Naime, uz pomoć 3D štampanih titanijumskih točkova, smanjuje se njihova masa, što omogućava masivnom 3.8-litarskom motoru da „izvuče“ još koji trzaj snage. Napravila ih je kalifornijska kompanija HRE, koja je specijalizovana za izradu high-tech točkova po meri korisnika.

Točak je u osnovi napravljen od ugljeničnih vlakana, koja su dodatno ojačana 3D štampanim titanijumskim nosačima i njegova težina iznosi tek 9 kg. Za njegovu izradu koriste se dva procesa. Prvo se koristi Direct Metal Laser Melting (DMLM) tehnologija, koja upotrebljava laser za topljenje ultra-finog sloja titanijumskog praha. Zatim se preko prvog sloja nanosi sledeći sloj praha i proces se ponavlja sve dok se ne proizvede ceo točak. Nakon toga se prelazi na Electron Beam Melting (EBM) proces, koji snopovima elektrona zagreva i vari metalne materijale u vakuumskom okruženju.

Osim što se na ovaj način mogu dobiti izuzetno atraktivni, lagani i izdržljivi točkovi, HRE tvrdi da je i efikasnost upotrebe materijala na izuzetno visokom nivou. Na primer, prilikom klasičnog načina izrade točkova, otpada čak 80 odsto materijala, dok je primenom 3D štampe višak smanjen na ispod 5 odsto. Uz to, korisnici ovom metodom mogu da dobiju potpunu personalizaciju točkova, u smislu boje i završne obrade.

Izvor: TechRadar

Danas objavljeno

Prve isporuke bolida sa Rimčevim pogonom početkom 2022, cijena 2 miliona eura

Vanja A

Kako se “rađaju” bahati vozači: Saobraćaj je samo drugi način pokazivanja kulture stanovništva

Vanja A

Ovo su najskuplji kvarovi automobila

Vanja A

Ostavite komentar