20. Maja 2022.

3D se vraća na televizore?

Big Portal

Bila je to prava mala revolucija u bioskopskim projekcijama zbog naprednih 3D efekata koji su gledaoci po prvi imali priliku da iskuse.

Duga tišina

Nakon toga ništa. Režiser Džejms Kameron ubrzo nakon uspeha prvog dela objavio je kako ima plan da razvije nekoliko nastavaka, i to je otprilike bilo to. Tek smo prošle nedelje dobili prvi oficijelni trejler za nastavak Avatara, a jedno pitanje koje lebdi u vazduhu jeste “Da li je publika zainteresovana?”.

Povratak 3D filma

Najveća nedoumica oko nastavka Avatara nije ni zaplet, ni glumačka ekipa, ni specijalni efekti, već upravo povratak 3D bioskopske projekcije. Pre više od deset godina, 3D tehnologija bila je revolucionarna. Sada je ušla u proces sporog izumiranja.

3D.jpg

Međutim, to ne znači da se 3D filmovi i dalje ne prikazuju u bioskopima. Tu je novi Doktor Strejndž, Encanto, Dune, kao i poslednji Star Wars. Ali, takvi filmovi čine samo 17% ukupnog repertoara, što je daleko od sjajnog rezultata.

Ima li interesovanja?

I upravo je to najveći problem. Čini se da gledaoce 3D jednostavno ne zanima. Od sjajnog početka i ogromnih obećanja o sledećem nivou imerzivnosti gledanja, ova tehnologija postala je samo još jedan marketinški trik. Malo je bilo stvarno “vau” momenata u sijasetu 3D filmova koji su u jednom trenutku poharali bioskope. Sve je bilo 3D, ali je malo toga stvarno bilo trodimenzionalno.

A kako navodi TheGuardian, postoji još jedan ogromni problem sa trodimenzionalnom tehnologijom u filmovima, a to je da su 2D verzije obično superiorne po pitanju kvaliteta prikaza. 3D u praksi više oduzima nego što daje.

Sudbina Avatara

Trenutno stanje stvari ne ide u prilog novom Avataru. Publika se odvikla od 3D filmova i sve je manje interesovanja za njih, a tehnologija kao da nije mnogo napredovala kako bi to promenila. Međutim, ima tu jedno veliko ali, a to je da je ipak u pitanju Avatar, da je to film koji je razvijan čitavih 12 godina, i da ako neko može da oživi 3D tehnologiju to je upravo ovaj film.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare