26. Decembra 2019.

3D odštampan Mikelanđelov David visine samo 1 mm

Big Portal

Međutim i ona ima neka ograničenja, po pitanju preciznosti i završne obrade. Ako je suditi po kompaniji Exaddon, to više neće biti problem. Oni su na svom CERES 3D štampaču, upotrebom novorazvijene tehnike, uspeli da naprave reprodukciju Mikelanđelovog Davida, sa neverovatnim nivoom detalja, visine samo jedan milimetar!

Za štampu je upotrebljen mlaz jonizujućeg tečnog bakra koji je prskan u količini od jednog femtolitra (10−15 litara) u sekundi. Skulptura je nazvana „Tiny David“ a za njenu izradu bilo je potrebno 12 sati štampe. Preciznost štampe je podignuta na do sada neviđen nivo. Uz pomoć ove tehnike je reprodukovana čak i talasasta kosa na Mikelanđelovom remek delu, kao i mišićni tonusi i to bez ikakvog dodatnog poliranja 3D modela.

Za ovakav rezultat zaslužan je i nov način procesiranja 3D modela statue i njeno konvertovanje u mašinski kod kojim je upravljan 3D štampač. Objekat je bio „iseckan na tanke listove“ čime je obezbeđen nov način prikupljanja informacija za štampanje dizajna pomoću CERES sistema.

Izvor: PCPress/TechCrunch

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare