Mir Božiji,Hristos se rodi! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mir Božiji,Hristos se rodi!

​Širom svijeta pravoslavni vjernici danas slave Božić, praznik kojim se sjećaju rođenja Isusa Hrista, Sina Božijeg.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Božić na ovaj dan proslavljaju vjernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora, koje su zadržale Julijanski kalendar.

Božiću prethodi 40-dnevni post, a na sam dan praznika trpeza je bogata i mrsna. U domovima pravoslavnih vjernika za Božić se mijesi česnica i ona se lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana.

U česnicu se stavlja i novčić od srebra ili zlata, koji simbolizuje dar novorođenom Hristu.

Dan prije Božića, obilježava se Badnje veče, koja najavljuje Božić. Uz Badnje veče kod pravoslavaca u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj razvijene su mnoge tradicije koje su i danas žive sa svom svojom simbolikom.

Na Badnji dan domaćin u seoskim pravoslavnim sredinama odlazi u šumu po hrastovo drvo – badnjak. Uveče se badnjak stavlja na ognjište, jer hrastovo granje na vatri simbolizuje svjetlost i toplotu. U gradovima je na Badnje veče, takođe, običaj unositi badnjak u kuću.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra vedrim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u kući. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima nanijete uvrede.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, prema pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici se pozdravljaju sa “Hristos se rodi”, a odgovara se s ‘”Vaistinu se rodi'”. Božić se slavi tri dana.

Osmog dana, po rođenju Hristovom, obilježava se po starom kalendaru početak Nove godine, jer se smatra da je tog dana po rođenju Hrist bio obrezan i Crkva je u spomen na taj događaj ustanovila praznik upisan crvenim slovima, poznat u narodu kao mladi Božić, a nazvan je “Pravoslavna (ili Srpska) nova godina'”, koja se kod pravoslavaca proslavlja u noći između 13. i 14. januara.

Želimo vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

Mir Božiji – Hristos se rodi!

Vaš Bigportal.ba

Danas objavljeno

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO

M.

Lavrov upozorio: “Moraju da shvate, biće sve teže”

M.

Beogradski Blic: Ubijen Radoje Zvicer u Panami

M.

Ostavite komentar