36 godina od prvog Windowsa - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

36 godina od prvog Windowsa

Prije 36 godina, 20. novembra 1985. godine Microsoft je lansirao svoj prvi Windows 1.0.

Windows je lansiran kao naslednik MS-DOS sistema.

Windows 1.0 zahtevao je dve diskete, 256 kilobajta memorije i grafičku kartu.

Ako ste želeli da simultano radite na više programa, bio vam je potreban PC sa hard diskom i 512 kilobajta memorije.

DOS je bio operativni sistem bez grafičkih prozora. Dakle, kada biste pokrenuli računar pojavio bi se DOS upit. Morali ste da znate komande i unesete ih, kako biste pokrenuli neki program ili nešto uopšte uradili na računaru.

MC-DOS je radio jednu po jednu stvar. Da bi se koristio drugi program, prvi program morao je da se zatvori i unese komanda za otvaranje drugog programa.

Windows 1.o najavljen je 1983. ali je njegov razvoj trajao dve godine.

Trebalo je da dobije drugo ime, ali je nazvan „Windows“ (prev. engl.-prozor) kako bi opisao „prozore“, odnosno računarske okvire koji bi se pojavili na korisnikovom ekranu. Padajući meniji, trake za pomeranje, ikonice, olakšali su upotrebu programa. Zapravo, ovo je preteča Windows-a koji danas koristimo.

Uz njega, korisnicima je na raspolaganju bio MS DOC program za upravljanje datotekama, programi za crtanje i pisanje, beležnica, kalkulator, kalendar, kartica za podatke, sat i Reversi igra.

Kritičari nisu bili zadovoljni njegovim performansama. Zamerke su se odnosile na rad sistema kada je pokrenuto više aplikacija, ali i na Microsoft-ovo promovisanje korišćenja miša (koje nije bilo zastupljeno u to vreme, sve komande unosile su se pomoću tastature).

Windows 2.0 zamenio ga je u novembru 1987. Ipak, Microsoft je ovu verziju podržavao duže od bilo koje druge, čitavih 16 godina (do 31. decembra 2001. godine).

B92.

Danas objavljeno

Whatsapp navodno testira veb verifikaciju u dva koraka, pozadinu za ćaskanje za glasovne pozive

Vanja A

Lansiranje Google Pixel 6a i Pixel Watch-a najavljeno za događaj Google I/O 2022 u maju

Vanja A

Predstojeći iMac Pro će imati nadograđeni M1 Max čipset sa 12 CPU

Vanja A

Ostavite komentar