Američko-kineski trgovinski rat može da iznedri dva nezavisna tehnološka svijeta - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Američko-kineski trgovinski rat može da iznedri dva nezavisna tehnološka svijeta

Boston Consulting Group, globalna consulting kompanija, iznijela je mišljenje da trgovinski rat koji se trenutno odvija između Kine i SAD-a, može da ostavi velike posljedice na tehnološkom planu.

Boston Consulting Group, globalna consulting kompanija, iznijela je mišljenje da trgovinski rat koji se trenutno odvija između Kine i SAD-a, može da ostavi velike posljedice na tehnološkom planu.

Iako se pokazuju slabi znaci „pomirenja“ između ove dve velesile, glavni problem ostaje na polju visoko-tehnološke industrije. Već sada se vidi veoma jasno da se kineske i američke tehnološke kompanije sukobljavaju u Indiji, Evropi i u Latinskoj Americi. Drugim rečima, gotovo ceo svet je već sada poprište ove „bitke“.

Tehnološka dominacija je tema oko koje ni jedna od ove dve države ne želi da odustane i ako se nastavi ovakav razvoj događaja može se desiti da će to u budućnosti dovesti do razvoja dva potpuno nezavisna tehnološka ekosistema.

Takva podela mogla bi da (u teoriji) utiče i na globalne tehnologije kao što je Internet, jer bi se stvorile paralelne institucije, pa čak i regulacije koje se zasnivaju na različitim pravilima. U tom kontekstu, analitičari iz BCG-a smatraju u šali da bi Internet mogao da promeni ime u „Splinternet“.

Ukoliko dođe do razvitka dva nezavisna tehnološka pravca, trenutno stanje je takvo da Kina teško može da se nada „pobedi“, bar u narednih godina. Iako u Kini postoje globalni tehnološki giganti kao što je Huawei, najveći procenat tehnološkog tržišta ipak drže kompanije sa zapada (većinom iz SAD-a). Kineske kompanije se šire na ostatak sveta, ali taj napredak u ovom trenutku nije dovoljan za tehnološku dominaciju.

Izvor: CNBC

Danas objavljeno

Asrock će vam zamijeniti matičnu ploču ako vam se naljepnica zaglavi u DIMM slotu

Vanja A

Xiaomi predstavio 12T seriju i nove IoT uređaje

Vanja A

Aplikacija koja kopira Dynamic Island funkciju preuzeta u impresivnom broju

Vanja A

Ostavite komentar