17. Aprila 2021.

3 protiv 333 bolesti

Big Portal

Visok udeo hranjivih materija u urmama, stvara osećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ukoliko se jedu na prazan stomak, one će regulisati rad creva i organizmu dati potreban šećer. Ovo voće nema holesterol.

Za jačanje srca potrebno je napraviti “lek”. Naime, preko noći ostaviti urme sa semenkama u vodi. Ujutro očistiti urme od semenki, pa ih samleti u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su bile. Ovaj prirodni lek potrebno je uzimati nekoliko puta na dan oko dve nedelje.

Od urme do palme

Koštice urme treba potopiti u vodu i posle, oko, mesec dana pustiće koren – mali beli izdanak. Nakon toga buduću palmicu posaditi u zemlju. Zemlja treba da bude mešavina peska i obične zemlje ili zemlja za kaktuse. Mlade biljčice sporo rastu prve dve do tri godine, ali zato kasnije zasijaju punim tropskim sjajem. Dok su mlade ne treba preterivati sa zalivanjem, a kada stasaju jako će voleti vodu.

Inače, ovo nisu zahtevne biljke. One preko leta vole direktno sunce i mnogo vode. Zimi ne vole minus, ali se mogu držati u hladnim prostorijama. Dok ne stasaju, mlade biljke su osetljivije, i ne treba ih presađivati dok ne ojačaju (bar 2 godine), jer ako im se koren i najmanje ošteti propašće.
možda vas zanima i koje su to Biljke kao biološki filteri

Kao i kod većine biljaka i palme imaju izražen koren, zato semenke ne treba saditi u velike posude. Ukoliko se to uradi, nadzemni deo će mirovati, a razvijaće se samo koren. Na balkone ili u vrtove mogu se izneti u martu – aprilu, čim prođe opasnost od mraza.

Preko zime se zalivaju jednom u 15-20 dana, tek da im se zemlja jako ne sasuši. Najbolje je palmu presaditi kada ona počne da “izlazi” iz saksije – kada se koren vidi sa svih strana. I to je najbolje uraditi u proleće. Jednako važno za palmu je da ne bude na promaji.

Kolač sa urmama

Sastojci: 4 banane; šolja urmi; pola šolje ulja (maslinovo); šolja brašna, a može i pirinčano ili heljdino; 50 grama crne čokolade; 1 kašičica sode bikarbone

Priprema: banane oguliti i izgnječiti pa dodati iseckane urme, ulje, brašno, sodu bikarbonu i seckanu crnu čokoladu. Sve sastojke izmešati i uliti u tepsiju. Peći u zagrejanoj rerni oko pola sata, tačnije dok ne porumeni kolač, na 180 stepeni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare