3 NAČINA da pravilno ODMRZNETE MESO, a da ne izgubi HRANLJIVE SASTOJKE - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

3 NAČINA da pravilno ODMRZNETE MESO, a da ne izgubi HRANLJIVE SASTOJKE

Tokom nedelje, sigurno ćete se makar jednom sresti sa zamrznutim mesom koje želite da pretvorite u ukusan obrok.

Ako ste se zapitali koji je najbolji način za odmrzavanje mesa kako ne bi izgubilo hranjive sastojke i nakon pripreme, evo nekoliko saveta na koje stvari treba da obratite pažnju.

Smemo li odmah kuvati smrznuto meso? Da li je bezbedno da se odmrzne u mikrotalasnoj?

Pre svega, meso morate odmah izvući iz plastične kese i staviti na tanjir, kako ne bi došlo u dodir sa hemikalijama prilikom otapanja. Takođe, poželjno je da ga spremate čim se otopi.

Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u frižideru, a to je ujedno i najsigurnija metoda

Jedna od većih grešaka je odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. To su idealne okolnosti za stvaranje bakterija. Ako i vi želite da se rešite zaliha koje imate, ovo su 3 najsigurnija načina za odmrzavanje mesa:

Frižider

Crveno meso i piletina nikada se ne trebaju odmrzavati na sobnoj temperaturi – površinski deo će se zagrejati brže od unutrašnjosti i podstaći razvoj bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, frižider je najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mleveno meso i piletinu. Postavite paketiće mesa na tanjir i stavite u donji deo frižidera..

Brzina odmrzavanja zavisi od količine mesa, pa će se tako kilogram mlevenog goveđeg mesa  odmrzavati ceo dan, a veći rezovi i komadi s kostima čak dva do tri dana.

Odmrznuto meso može se sigurno čuvati u frižideru najviše pet dana pre pripremanja, podseća Karen Blejksli s Državnog Univerziteta Kanzas.

Hladna voda

Meso stavite u vrećicu pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, zavisno o veličini komada. Kao i kod otapanja u frižideru, gde je takođe hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom pre otopiti nego u frižideru.

Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. No taj način nije baš tako idealan. Potrošićete puno vode, a ona je dragocena. Osim toga, ako vrećica u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava.

Mikrotalasna pećnica

Iako je to najbrži način odleđivanja mesa, ako ne poznajete pećnicu i ne procenite koliko je potrebno za jedan komad, rubovi će se skuvati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.

Na žalost, ni otapanje hladnom vodom ni mikrotalasna pećnica nisu najpouzdaniji metod, ali ako s vremenom tačno proučite koliko je mikrotalasnoj potrebno da meso bude propisno otopljeno, ona je najbolji izbor kada ste u žurbi. Uvek meso stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja pre odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korištenja mikrotalasne pećnice, a čim ga odmrznete, započnite s kuvanjem.

Danas objavljeno

Megan maltretira zaposlene u palati: “Ne mogu da prestanem da se tresem”

Zeljka

Kroz norveški krajolik jednom od najljepših železnica u svijetu

Zeljka

Preminula glumica Luiza Flečer

Zeljka

Ostavite komentar