6. Maja 2019.

“Proljeće na moje rame slijeće”

Big Portal

Pjesma se takođe pjeva na proslave praznika Đurđevdana koji se obilježava danas, 6. maja. Bend Bijelo dugme izdao je pjesmu na srpsko-hrvatskom jeziku koristeći istu melodiju, ali uz znatno promijenjen tekst. Tekst pjesme koji je otpjevan u izvedbi ovoga benda inspirisan je pjesmom koju je otpjevao jedan od jasenovačkih logoraša tokom puta u logor smrti.

Čuvena pjesma “Đurđevdan” nastala je u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svjedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umjetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine.

Kako kaže ovaj istoričar, Srbe su 1942. na Đurđevdan zatvorili u stočne vagone i, po naređenju NDH, policija ih je povela na “đurđevdanski uranak”.

Prema njegovim riječima, na putu prema kazamatu zatvorenici u vagonima bez hrane i vode počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvjesnosti.

U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske “Sloge”, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!”.

Ustaše su zbog pjesme “Đurđevdan” zatvorile šibere na vagonima, a zatvorenici su ostali bez vazduha na malom prostoru, zbijeni jedni do drugih.

Od 3.000, koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo 2.000 duša, a njih dvije stotine je na kraju rata preživjelo torturu.

Kasnije je pjesmu nadogradio Goran Bregović, a najpoznatija je u izvođenju “Bijelog Dugmeta”. Takođe, ova pjesma je nezvanična himna navijača Crvene zvezde, kao i slava košarkaškog kluba Crvena zvezda.

https://www.youtube.com/watch?v=5C3SKkNt828

Pjesma je korištena u filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, što ju je i učinilo široko popularnom. Pjesma je korištena i u filmu Borat iako nije ni na koji način direktno povezana sa tradicionalnom muzikom Kazahstana.

Tokom filma Borat optužuje jednu Amerikanku da je Ciganka i da se bavi magijom, a kada nakon toga doživi prosvjetljenje u njegov um dopire ova pjesma koja se tradicionalno povezuje sa romskom populacijom na Balkanu.

Scene iz filma koje se zbivaju u kazahstanskom selu neodoljivo podsjećaju na neko romsko selo u Rumuniji.

Veče uoči Đurđevdana izaberu se dva mlada luka u bašti, jedan predstavlja sreću a drugi nesreću i pera im se poravnaju makazama. Na Đurđevdan ujutro se provjeri koji je više izrastao. U zavisnosti od toga koji je više porastao pratiće nas sreća ili nesreća tokom godine, kaže jedan od narodnih običaja vezanih za Svetog Georgija.

Pošto se ovim praznikom ispraća zima i dočekuje proljeće, a do tada nije valjalo spavati pod otvorenim nebom, ovaj praznik je i “dan okupljanja hajduka”. Takozvani hajdučki sastanak, kada bi počeli da se okupljaju odmetnici da bi zapodenuli borbu protiv Turaka, ili jednostavno pljačkali imućne trgovce i seljake.

Đurđevdan je obilježen crvenim slovom u kalendaru SPC kao zapovjedni praznik i slavi se uvijek 6. maja.

Pored ovog proljećog, “na dan postradanja”, slavi se i 16. novembra Đurđic, u znak sjećanja na dan prenosa moštiju ovog sveca iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku.

Svim vjernicima koji danas proslavljaju, ekipa BIG radija želi srećnu krsnu slavu.

 

Mondo/Telegraf

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare