“Koridor života” najveća uspješna borbena operacija VRS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Koridor života” najveća uspješna borbena operacija VRS

Na Dugoj Njivi kod Modriče počelo je obilježavanje 27 godina od proboja “Koridora života”, jedne od najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je u akciji “Koridor života” srpska strana u jednom trentuku angažovala više od 54.000…

Na Dugoj Njivi kod Modriče počelo je obilježavanje 27 godina od proboja “Koridora života”, jedne od najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je u akciji “Koridor života” srpska strana u jednom trentuku angažovala više od 54.000 vojnika i da je to bila najveća uspješna borbena operacija Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Milunović je danas na Dugoj Njivi kod Modriče, na obilježavanju 27 godina od probijanja “Koridora života” u Posavini, napomenuo da je ova akcija tako nazvana, jer je trebalo odblokirati oko milion ljudi koji su bili u okruženju i izgubili vezu sa maticom Srbijom.

– Prijetila nam je humanitarna katastrofa – rekao je Milunović novinarima.

Prema njegovim riječima, snage VRS i SAO Krajine dobile su bitku protiv hrvatsko-muslimanskih snaga, jer su se borile za svoje najbliže, ognjišta, čast i slobodu.

– Neprijatelj je bio osuđen na neuspjeh. Htjeli su da nam uzmu slobodu i teritorije, a i živote”, rekao je Milunović, koji je bio ranjen u proboju Koridora.

Milnović je rekao da su u akciji deblokade učestvovali VRS i snage SAO Krajine.

– Neprijatelj je imao od 20.000 do 25.000 vojnika, od čega je poginulo njih 1.261, dok su imali 6.250 ranjenih. VRS i snage SAO Krajine su imali 413 poginulih i 1.505 ranjenih – rekao je Milunović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da je operacija “Koridora života” imala istorijski značaj, jer je napravila osnovni temelj za formiranje Republike Srpske.

– Sve je poslije bilo lakše… Nismo bili sami i imali smo na koga se osloniti u vođenju rata – rekao je Savčić novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče gdje je danas prisustvovao obilježavanju 27 godina od probijanja “Koridora”.

Savčić je podsjetio da je “Koridor” bio prva operacija Vojske Republike Srpske i vojni proboj iz operativnog okruženja, jer je vladala potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine.

– Nedostajali su svi resursi za normalan život, od lijekova, hrane, kiseonika do goriva. Morali smo izvesti ovu operaciju da povežemo naše teritorije i povežemo se sa Srbijom. To je VRS dobro isplanirala i koridor je bio probijen – rekao je Savčić.

On je dodao da treba iskazati poštovanje svim učesnicima ove operacije, posebno poginulima, te da i danas treba voditi računa o borcima VRS i SAO Krajine koji su učestvovali u proboju koridora.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i RSK sa ostalim djelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i RSK.

Akciju “Koridor 1992” izvele su združene jedinice VRS i RSK protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije. Ovom bitkom oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanje “Koridora” završena je 6. oktobra 1992. godine.

U akciji “Koridor 92”, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 boraca.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

1 Komentar

cika 23 Juna, 2019 at 3:49 pm

a gde je taj milunovic bio kada je probijan koridor

Odgovori

Ostavite komentar