1. Oktobra 2020.

238 izbornih nepravilnosti: Prednjači zabranjena kampanja i zloupotreba javnih resursa

Big Portal

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci prezentovala nalaze dugoročnog posmatranja u prve tri sedmice izvještavanja izbornih posmatrača/ica (07. 09. – 27. 09. 2020. godine).

Stotinu dugoročnih posmatrača/ica Koalicije „Pod lupom“ je zabilježilo 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini/gradu u Bosni i Hercegovini.

„Prema Izbornom zakonu BiH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH.“ – rekao je Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije „Pod lupom“.

Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se na zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno je zabilježeno 54 slučaja ove nepravilnosti.

Po broju zabilježenih slučajeva slijedi, 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO-e, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti. Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova.

Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: neažurnost biračkog spiska u 8 opština, 5 slučajeva nezakonite trgovine biračkim mjestima u biračkim odborima, veće prijave ili odjave birača u 2 opštine, te 24 slučaja drugih vrsta nepravilnosti.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Zabrinjava podatak da čak 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice.

“Prema izvještajima posmatrača, 4 lokalne izborne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, a to su Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Pale (FBiH) i Stari grad Sarajevo“ – izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.

Četiri lokalne izborne komisije još uvijek rade u nepotpunomm sastavu, tj. nemaju sve članove, a to su Goražde, Teslić, Kupres RS i Petrovac. U pet lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Bihać, Bosansko Grahovo, Istočno Novo Sarajevo, Sanski Most i Višegrad.

Iako je to obaveza propisana od strane CIK-a, usvojen poslovnik o radu nema jedna izborna komisija (Vitez). Deset lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost spolova i to podjedanko, pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.

Rokovi predviđeni izbornim kalendarom CIK-a u najvećoj mjeri se poštuju od strane lokalnih izbornih komisija. Zabilježen je samo jedan slučaj u opštini Ravno da izvod iz Centralnog biračkog spiska nije bio javno dostupan građanima na vrijeme.

U izvještajnom periodu uloženo je ukupno 7 prigovora političkih subjekata lokalnim izbornim komisijama,  a koji se odnose na trgovinu mjestima u biračkim odborima, stranačku pristrasnost lokalnih izbornih komisija i zloupotrebu ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.

Trenutne aktivnosti Koalicije „Pod lupom“ provode se kroz STEP projekat kojeg finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Projekat STEP jača ulogu i kapacitete civilnog društva i građana BiH da efikasno podrže procese demokratizacije doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH. U sklopu misije građanskog, nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora 2020. godine Koalicija „Pod lupom“ na izborni dan planira angažman 3.000 nestranačkih, građanskih posmatrača izbornog dana na biračkim mjestima širom BiH.

„Cilj Koalicije ‘Pod lupom’ su slobodni i pošteni izbori. Cilj Koalicije ‘Pod lupom’ je zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora – zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo šest godina“ – izjavio je Ilija Trninić, član Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“.

Iz Koalicije „Pod lupom“ apeluju da ovi lokalni izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, mirno i dostojanstveno, te pozivaju građane da izađu i ostvare svoje pravo glasa. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će dati sve što je u njihovoj moći da im to pravo niko ne naruši.

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare