22. Aprila 2021.

22. april: Banja Luka slavi Dan grada

Big Portal

Banjalučani su dali ogroman doprinos u antifašističkoj borbi za slobodu, mir, pravdu i dostojanstvo čovjeka, i 22. april prihvatili kao početak jednog novog života, novog razdoblja razvoja i prosperiteta na ovim prostorima.

Manifestacije koje se priređuju povodom Dana Grada prilika su za afirmaciju i promociju kulturnih, duhovnih, sportskih, naučnih i drugih dostignuća i rezultata naših sugrađana i institucija.

Na sam Dan grada, 22. aprila u 11 časova biće održana Svečana akademija, na kojoj će prisustvovati predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kojem će biti uručeno najveće gradsko priznanja „Ključ Grada“.

Pored toga, biće dodijeljene i druge aprilske nagrade zaslužnim pojedincima, ustanovama i organizacijama.

Biljana Čekić, djevojčica koja je glumila Daru iz Jasenovca, dobitnica je nagrade Grada mladima.

Podržan je prijedlog gradonačelnika Draška Stanivukovića da se od naredne godine uvede i novo priznanje koje se dodjeljuje povodom Dana grada – Plaketa “Sestre Gajić”.

Ovo novo priznanje, kako je predloženo izmjenom i dopunom Odluke o nagradama i priznanjima, bit će priznanje Grada koje će se dodjeljivati za izuzetno humana djela.

– U programu obilježavanja učestvuju mnoge javne gradske ustanove, ali svakako jedan od najznačajnijih doprinosa dali su naši najmlađi sugrađani koji su sa vaspitačima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje – pripremili manifestaciju pod nazivom „ Najmlađi voljenom gradu“ – poručili su iz Grada.

Tokom narednih dana biće organizovane predstavljanje domaćih proizvoda u saradnji sa Krajiškom kućom, a planiran je i „POP UP market“, ulična izložba i prodaja cvijeća, projekcija starih crtanih filmova na otvorenom, kao i radionice za najmlađe koje će voditi studenti Akademije umjetnosti. Pored toga, biće prezentovan i ekološki projekat pod nazivom „Skulptura kao lijek za prostor“, a planirana je i manifestacija posvećena našem kompozitoru i etnomuzikologu Vladi Miloševiću.

Planirane su i druge aktivnosti iz oblasti sporta, pokazne vježbe Banjalučke vatrogasne jedinice, postavljanje govornice na Trgu Krajine, te prezentovanje niza novih projekata koje će Grad Banjaluka realizovati u narednom periodu. Iz Gradske uprave podsjećaju da su započeti radovi i intenzivne pripreme za ovaj važan datum za Banjaluku, pa su pored uređenja, čišćenja i dekorisanja, obilježeni prvi „humani parkinzi“, uređen je atrijum u Gradskoj upravi, postavljen posebno dizajniran parking za bicikle ispred Gradske uprave – inspirisan zlatnim dobom grada, a to je, kako naglašavju, samo djelić onoga što će biti realizovano u narednom periodu

Popusti u centru grada

Banjalučki ugostitelji i trgovci i ove godine pridružiće se pozivu Gradske uprave za učešće u proslavi Dana grada i tim povodom sugrađane obradovati brojnim popustima, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Ovogodišnja manifestacija „Divan dan“ omogućiti građanima da u periodu od 22. do 24. aprila prilikom kupovine ostvare brojne popuste u lokalima i radnjama smještenim u užem centru grada.

“Različite pogodnosti ponudiće i ugostiteljski objekti, a ovaj događaj biće propraćen muzičkim programom” poručili su iz Gradske uprave.

BUKA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare