20.000 fudbalskih igrališta u ovom trenutku pluta okeanom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

20.000 fudbalskih igrališta u ovom trenutku pluta okeanom

Tihim okeanom pluta ogroman “splav” sastavljen od vulkanskih stena koji se prostire na 150 kvadratnih kilometara, objavili su naučnici. “Splav” plavca, lake sunđeraste stijene, veličine 20.000 fudbalskih igrališta prvi su sredinom avgusta uočili australijski nautičari.

Stručnjaci kažu da verovatno potiče od podzemnog vulkana kod Tonge, koji je prema satelitskim snimcima eruptirao 7. avgusta. Nautičari su upozoreni da se ne približavaju zbog potencijalne opasnosti.

Plavac je laki, šupljikavi kamen koji može da pluta na površini vode i nastaje kada se magma vrlo brzo ohladi. Ogromni “splav” od takve stene najverovatnije se pojavljuje kada se vulkan nalazi u plitkim vodama, pojašnjavaju stručnjaci.

Australijski par koji je katamaranom plovio na Fidži prvi ga je uočio kada je tokom noći u njega slučajno uplovio.

“Talasi su se odjednom smirili i brod se zaustavio”, rekli su Majkl Holt i Larisa Bril o toj noći 16. avgusta. Glatka površina se na mesečini prostirala dokle god je pogled dosezao.”

U jednom trenutku su zaglavili, ali su uspeli da se izvuku. Uzeli su uzorke stene, neke veličine košarkaške lopte i poslali ih na Univerzitet Kvinslend.

Geolog Skot Brajan kaže da se takve mase u toj regiji mogu videti svakih pet godina. “Fenomen se pojavljuje s vremena na vreme. Kako su ostrva usred okeana, ljudi ga opaze, ali posle ne mogu da ga nađu”, pojasnio je on. “Ponekad se čini kao da se ceo okean pretvorio u kopno”.

“U ovome trenutku na okupu je više od bilion komada plavca, ali će se ta masa s vremenom raspasti i raspršiti po tom području”, dodao je on.

“Splav” se trenutno kreće prema Fidžiju i verovatno će proći pored Nove Kaledonije i Vanuatua, a delovi bi mogli stići i do Australije.

Kako se masa nošena okeanskim strujama bude kretala, plavac bi mogao da postane novi dom morskim životinjama, kažu stručnjaci.

“Veliki broj životinja može da se uhvati za stene i da tako pređe hiljade kilometara. Prema tome, to je način da se na nekim mestima obnovi ekosistem, ali tako mogu da stignu i invazivne vrste”, upozorio je doktor Martin Jutzeler sa univerzizeta na Tasmaniji.

Ako dođe do Australije, to bi moglo da pomogde u obnovi Velikog koralnog grebena, ističu naučnici.

Danas objavljeno

Djeluju hladno i tvrdoglavo, ali važe za najpošteniji horoskopski znak

D

Ovaj bolni problem javlja se kod žena koje dugo nemaju seks

D

Vojvotkinja od Jorka obožava seriju koja je zabranjena na dvoru

D

Ostavite komentar