2. Augusta 2020.

18.000.000 – virus se širi brže nego ikada

Big Portal

Prvi milion zabeležen je 2. aprila, što znači da je bilo potrebno da prođe bar dva meseca da bi se došlo do te brojke.

Danas se broj zaraženih za četiri dana poveća za million – 16 miliona registrovano je 29. jula, 15. miliona 25. jula…

U SAD je broj smrtnih slučajeva u petak porastao za najmanje 1.453, što je najveći dnevni rast od 27. maja, prenosi agencija Rojters. Od Kovida 19 ukupno je preminulo više od 153.000 Amerikanaca.

Meksiko je sada treća zemlja u svetu po broju preminulih od Kovida 19, posle Sjedinjenih Država i Brazila, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins, a prenosi AP.

Zdravstveni zvaničnici u Meksiku u petak su prijavili 688 novih smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj žrtava porastao na 46.688, više nego u Velikoj Britaniji.

U Kini je u međuvremenu registrovan pad novozaraženih od 50 odsto, što je mogući nagoveštaj da se stabilizuje situacija u najnovijem velikom žarištu u severozapadnom regionu Šinđangu.

Međutim, broj zaraženih i dalje naglo raste u Hong Kongu, gde je u subotu zabeleženo 100 novih slučajeva koronavirusa. Zvaničnici su ponovo uveli restrikcije za restorane i obavezno nošenje maski.

U Tokiju je u subotu, treći dan zaredom, zabeležen rekordan broj slučajeva koronavirusa. U Japanu je u petak registrovan rekordan dnevni rast – 1.579 novozaraženih.

U Južnoj Koreji, uhapšen je lider verske sekte koja se povezuje sa više od 5.200 slučajeva zaraze od ukupno 14.336 u toj zemlji. On je odbacio optužbe da je krio pripadnike sekte i skrivao broj okupljenih da bi izbegao restriktivne mere.

U Vijetnamu, treća osoba preminula je od koronavirusa, dan nakon što je u toj zemlji registrovan prvi smrtni slučaj dok vlasti pokušavaju da suzbiju novo širenje virusa posle 99 dana bez lokalnog prenošenja zaraze.

U Indiji je registrovan najveći rast novozaraženih – 57.118 za 24 sata. Broj obolelih u toj zemlji približava se 1,7 miliona.

U Francuskoj, putnici iz 16 država gde se širi virus moraju da budu testirani po dolasku na aerodrome ili u luke.

U Berlinu, u Nemačkoj, hiljade ljudi protestovale su protiv mera uvedenih da bi se suzbilo širenje koronavirusa, poručujući da se time krše ljudska prava i slobode.

Na protestima, na kojima se prema proceni policije okupilo 17 hiljada ljudi, učestovali su libertarijanci, aktivisti protiv vakcina, kao i manji broj pripadnika ekstremne desnice.

Nakon početnog uspeha Nemačke u suzbijanju pandemije, broj zaraženih ponovo raste.


Broj žrtava korone u Latinskoj Americi premašio 200.000
LIMA
Broj žrtava virusa korona u Latinskoj Americi premašio je 200.000 čime je ovaj region postao jedan od globalnih epicentara pandemije.
Osim SAD, Brazil i Meksiko suočavaju se sa više žrtava od bilo koje druge zemlje. Oko 70 odsto svih žrtava virusa korona u regionu su u Brazilu i Meksiku.

Obje zemlje bore se da uspostave ravnotežu između potrebe da se suzbije širenje virusa uz restriktivne mjere u isto vrijeme pokušavajući da otvore svoje ekonomije, koje trpe gubitke zbog pandemije.

Brazil je prošle sedmice prijavio 1.595 smrtnih ishoda u jednom danu, a juče je registrovano 1.088 umrlih. Zaraženo je više od 2,7 miliona ljudi, dok je umrlo 93.616.

U Meksiku su juče umrle 784 osobe, dok je potvrđeno više od 9.000 novozaraženih. U ovoj zemlji broj zaraženih je 434.193, a umrle su 47.472 osobe.

I druge zemlje Latinske Amerike bore se da suzbiju širenje virusa korona, a broj umrlih premašio je 200.000 nakon što je Peru u jednom danu prijavio više od 190 umrlih od posljedica infekcije.

Kako je objavljeno na sajtu Worldometar, u Peruu su zaražene 422.183 osobe, dok je 19.408 umrlo.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare