1300 dana borbe za život.1300 dana borbe za pravo na pravdu - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

1300 dana borbe za život.1300 dana borbe za pravo na pravdu

Kada je grupa Pravda za Davida 26. marta 2018. godine prvi put stala na banjalučki gradski trg, počela je bespoštedna borba sa korumpiranim sistemom.

Tada niko nije mogao ni slutiti da će država ostati nijema 1300 dana na brutalno ubistvo studenta Davida Dragičevića.

Za ovih 1300 dana entitetske vlasti zloupotrebljene od strane kriminalnih klanova i kriminalaca koji su zaposjeli najviše funkcije u institucijama RS i BiH upotrijebile su cijeli državni aparat sa ciljem zataškavanja otmice i ubistva Davida Dragičevića.
Zloupotrebljene su i institucije pravosudnog sistema Republike Srpske. Tako je banjalučko Okružno tużilaštvo predvođeno glavnim tužiocem Želimirom Lepirom i postupajućim tužiocem Daliborom Vrećom istragu vodilo na način da nikada ne bude okončana. I da brutalno ubistvo bude zaboravljeno i zataškano.

Za ovih 1300 dana preživjeli smo mnogo nepravde, 1300 okupljanja, četiri velika i veličanstvena skupa, ugostili novinare iz cijelog okruženja, ali i iz skoro svih evropskih zemalja. Ugostili smo i novinare iz dalekog Meksika, dalekog Japana, Kanade i još mnogih zemalja.

Uspjeli smo zadržati fokus evropske i svjetske javnosti na nesvakidašnjoj situaciji u kojoj je država stavljena u funkciju zaštite kriminalaca i ubica.

Preživjeli smo neviđenu policijsku torturu koja je počela 25.12.2018. godine. Tada su do zuba naoružani specijalci brutalno nasrnuli na mirno okupljene građane. Na žene. Na djecu. Preživjeli smo Davorovo protjerivanje iz države. Tužbe, hapšenja i suđenja. Preživjeli smo ucjene i prijetnje. U ovih 1300 dana smo preživjeli ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka i prenos tijela u Austriju. Što je bilo posebno bolno i žalosno.
Ali smo opstali. I svakodnevno uporno radili na rješavanju ubistva.

Iza nas su stotine sastanaka sa stranim i domaćim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Sa mnogim ambasadorima i ambasadama.

Iza nas su sastanci sa nosiocima funkcija tužilaštava. Nebrojeno mnogo dopisa, žalbi, tužbi i zahtjeva.

Sve ovo je rezultovalo angažovanjem evropskog stručnjaka za pravo (Reinhard Priebe) i preuzimanjem slučaja Dragičević od strane Tužilaštva BiH. Međutim državnom tužilaštvu otvoreno poručujemo da je strpljenje roditelja i grupe Pravda za Davida na izmaku. I da nema još mnogo vremena. Zahtijevamo konkretne poteze u što kraćem vremenskom roku.

Zahvalnost dugujemo advokatu Ifetu Feragetu. Ali i ostalim advokatima grupe. Takođe zahvalnost dugujemo i slobodnim medijima.

Zahvalnost dugujemo i svim dobrim ljudima u zemlji i inostranstvu koji su na bilo koji način pomogli ovoj borbi. Nećemo ih nabrajati, ali oni će se sami prepoznati.

Grupa Pravda za Davida obećava svima vama. A i njima zločincima. Nećemo stati do konačne pobjede prava i pravde nad mrakom i zločinom.

Zaborava i oprosta nema!
PRAVDA ZA DAVIDA

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar