Tako je barem pokazala studija sprovedena na Univerzitetu u Pensilvaniji, a autori tvrde da njihovo otkriće ljudima nudi veoma jednostavan način da zaštite srce i održe vrijednosti krvnog pritiska u granicama normale.
Više začina
Prof. Kristina Petersen i njen tim otkrili su da je začinjanje obroka sa 6,5 g ili oko 1,3 kašičice začina dnevno povezano sa nižim vrijednostima krvnog pritiska nakon samo četiri nedjelje.
Ono što ih je posebno iznenadilo i oduševilo u vezi sa ovim otkrićem jeste činjenica da se ishrana učesnika studije ni po čemu nije razlikovala od njihove uobičajene ishrane, osim po količini dodatih začina.
Učesnici nisu smanjivali unos soli niti povećavali unos voća i povrća, već su samo dodavali više začina u jela, što dovoljno govori o njihovom moćnom dejstvu.
Koje začine preporučuju stručnjaci:
Kim
Cimet
Đumbir
Susam
Biber
Crni biber
Bijeli luk
Paprika
Ljuta paprika
Lovorov list
Ren
Origano
Anis
Mirođija
Peršun
Celer
Bosiljak
Ruzmarin
Majoran
Kurkuma
Korijander
Majčina dušica
(b92)