11. septembar - 18 godina od dana koji je promijenio svijet - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

11. septembar – 18 godina od dana koji je promijenio svijet

DANAS se obilježava 18. godišnjica terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države.

Na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-Qaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD-u.

Dva su udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku, popularne Blizance. Treći avion udario je u Pentagon u blizini Washingtona, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Ukupno je poginulo 2983 ljudi.

Šest minuta ćutanja

Amerikanci tradicionalno komemoriraju godišnjicu napada čitajući imena poginulih i odajući im počast svjetlima na mjestu gdje su srušeni Blizanci.

Održava se i šest minuta ćutanja. Četiri od njih simbolišu tačna vremena kad su četiri oteta aviona udarila u Blizance, Pentagon i na polje u Pennsylvaniji, a preostala dva predstavljaju trenutke kad su se urušili sjeverni i južni toranj WTC-a.

Ceremonija se održava u blizini dva bazena s vodopadima koji se nalaze na mjestima gdje su nekad stajali tornjevi, uz prisutnost počasne garde policije i vatrogasaca.

Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja

Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili su se unutar dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca.

Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara. Ukupno je poginulo 2983 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Američke snage su gotovo deset godina kasnije, 2. maja 2011., u Pakistanu ubile vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji američki predsjednik Barack Obama.

Danas objavljeno

Hale Beri opet iznenadila transformacijom

Vanja A

Koliko često treba kupati psa

Vanja A

George Clooney odbio posao od 35 miliona dolara: “Ne isplati se”

Vanja A

Ostavite komentar