Ne bacajte ostatke hrane, ovi trikovi pomoći će vam da maksimalno iskoristite sve namirnice koje imate u svom domu.
- Otvorili ste vrhnje, no za jelo koje pripremate treba vam samo nekoliko kašika. Da vrhnje ne bi propalo, posebno ako ostatak ne namjeravate potrošiti za dan-dva, koliko najviše može stajati otvoreno u frižideru, stavite ga u posudicu za led i zamrznite. Kockice će obogatiti juhe i umake.
- Kako iscijediti više soka iz limuna? Stavite ga nekoliko sekundi na visoku temperaturu u mikrovalnu pećnicu, ohladite, a potom ocijedite. Takođe, kako bi limun duže ostao svjež, čuvajte ga u staklenoj posudi poklopljenoj tanjurićem u kojem stalno mora biti malo vode. Isto tako, limun možete izvaljati rukom da omekša pa ga samo probušiti čačkalicom. Tako će duže zadržati svježinu a vi ga maksimalno iskoristiti.
- Voće i povrće čuva se u najdonjoj ladici u frižideru, a želite li da što duže traju te spriječiti prijevremeno truljenje, na dno ladice postavite papirne ubruse koji će skupljati višak vlage.
- Imate li viška sira s visokim udjelom masti, slobodno jedan dio zaledite. Sve što je potrebno je izvaditi ga dan ranije nego ga mislite jesti ili koristiti u pripremi nekih jela.
- Banane će duže biti svježe ako ih ne odvajate iz ‘grozda’.
- Ocat od kiselih krastavaca nemojte bacati, već ga iskoristite za pripremu dresinga za salatu od krompira. Ako u njemu ostavite luk narezan na kolute, nakon nekoliko dana imaćete ukusan prilog i za pečeni krompir, ribu i slično.
- Ostatke starog hljeba možete iskoristiti na razne načine, no ostane li cijeli hljeb možete ga osvježiti ovako: navlažite koru i zagrijte ga u pećnici. A može poslužiti i kao zanimljivo jelo uz salatu: hljeb tanko narežite ali tako da nož dopre samo do donje kore i da se kriške ne razdvoje do kraja. Oprezno ih malo razdvajajte – tek toliko da svaku namažete maslacem u koji ste umiješali usitnjeni češnjak, so i papar. Omotajte hljeb folijom i pecite desetak minuta u pećnici. Poslužite odmah.
- Pustite ih da se sasvim osuše i ribežom usitnite u mrvice za pohanje.
- Vodu u kojoj ste kuhali povrće ne bacajte. Ako je ne možete odmah potrošiti, zamrznite je u obrocima koji će vam dobro doći kao podloga za juhe, umake, podlijevanje gulaša ili drugih mesnih jela.
- U načetu staklenku maslina stavite krišku limuna. Bolje će se držati svježina.
MH.hr