15. Jula 2019.

10 trikova za uštedu namirnica i kako ih sačuvati duže svježima!

Big Portal

Ne bacajte ostatke hrane, ovi trikovi pomoći će vam da maksimalno iskoristite sve namirnice koje imate u svom domu.

  1. Otvorili ste vrhnje, no za jelo koje pripremate treba vam samo nekoliko kašika. Da vrhnje ne bi propalo, posebno ako ostatak ne namjeravate potrošiti za dan-dva, koliko najviše može stajati otvoreno u frižideru, stavite ga u posudicu za led i zamrznite. Kockice će obogatiti juhe i umake.
  2. Kako iscijediti više soka iz limuna? Stavite ga nekoliko sekundi na visoku temperaturu u mikrovalnu pećnicu, ohladite, a potom ocijedite. Takođe, kako bi limun duže ostao svjež, čuvajte ga u staklenoj posudi poklopljenoj tanjurićem u kojem stalno mora biti malo vode. Isto tako, limun možete izvaljati rukom da omekša pa ga samo probušiti čačkalicom. Tako će duže zadržati svježinu a vi ga maksimalno iskoristiti.
  3. Voće i povrće čuva se u najdonjoj ladici u frižideru, a želite li da što duže traju te spriječiti prijevremeno truljenje, na dno ladice postavite papirne ubruse koji će skupljati višak vlage.
  4. Imate li viška sira s visokim udjelom masti, slobodno jedan dio zaledite. Sve što je potrebno je izvaditi ga dan ranije nego ga mislite jesti ili koristiti u pripremi nekih jela.
  5. Banane će duže biti svježe ako ih ne odvajate iz ‘grozda’.
  6. Ocat od kiselih krastavaca nemojte bacati, već ga iskoristite za pripremu dresinga za salatu od krompira. Ako u njemu ostavite luk narezan na kolute, nakon nekoliko dana imaćete ukusan prilog i za pečeni krompir, ribu i slično.
  7. Ostatke starog hljeba možete iskoristiti na razne načine, no ostane li cijeli hljeb možete ga osvježiti ovako: navlažite koru i zagrijte ga u pećnici. A može poslužiti i kao zanimljivo jelo uz salatu: hljeb tanko narežite ali tako da nož dopre samo do donje kore i da se kriške ne razdvoje do kraja. Oprezno ih malo razdvajajte – tek toliko da svaku namažete maslacem u koji ste umiješali usitnjeni češnjak, so i papar. Omotajte hljeb folijom i pecite desetak minuta u pećnici. Poslužite odmah.
  8. Pustite ih da se sasvim osuše i ribežom usitnite u mrvice za pohanje.
  9. Vodu u kojoj ste kuhali povrće ne bacajte. Ako je ne možete odmah potrošiti, zamrznite je u obrocima koji će vam dobro doći kao podloga za juhe, umake, podlijevanje gulaša ili drugih mesnih jela.
  10. U načetu staklenku maslina stavite krišku limuna. Bolje će se držati svježina.

MH.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare