25. Januara 2022.

10 savjeta za buduće i sadašnje vlasnike pasa

Big Portal

Udobno, čisto i sigurno okruženje – Pruži psu zaštićeno, sigurno i čisto životno okruženje, koje je osnova za dobro zdravlje i kvalitetan život psa.

Svježa voda – 24 sata dostpna svježa voda. Održavanje optimalne hidracije je važna za zdravlje i energiju psa.

Kvalitetna hrana –  Prati prehrambene preporuke veterinara u skladu sa nutritivnim potrebama psa, na osnovu vrste, veličine, starosti i nivoa aktivnosti. Ne zaboravi zdrave grickalice i pseće poslastice, kao nagrade.

Unsplash

Vakcinacija – Redovni odlasci kod veterinara, koji će pružiti sve potrebne informacije o vakcinacijama, redovnim pregledima, lijekovima i borbi protiv parazita. Čuvaj sve dokumente  o vakcinaciji pogotovo u slučaju putovanja.

Fizička aktivnost – Pas treba redovno da se izvodi u šetnju i da bude u formi. To je prilika i za tebe da izađeš iz kuće i doprineseš svom zdravlju, te da kvalitetno provedeš vrijeme sa svojim psom. Psi su društvena i emotivna bića.

Socijalizacija – Nauči psa osnovnim komandama, kao i ponašanju u društvu ljudi i drugih životinja, prije svega zbog bezbjednosti i sreće psa, kao i svih onih koji ga okružuju.

Reprodukcija – Ukoliko ne namjeravaš da tvoj pas ima potomstvo, najpametnija opcija je sterilizacija. Porazgovaraj sa svojim veterinarom o svim opcijama koje su na raspolaganju, kako bi pas imao kvalitetan i zdrav život, te kako bi se spriječio broj potomstva ukoliko ne možeš da ih udomiš, budi odgovorna osoba i ne dozvoli da potomstvo zasvrši na ulici.

Unsplash

Zdravlje – Mnoge rase pasa su sklone bolestima, što može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Redovno vodi psa kod veterinara na pregled, kako bi se na vrijeme otkrili eventualno zdravstveni problemi.

Njega – Redovna njega dlake i kandži, kako bi se izbjegli problemi sa zapetljavanjem dlake i problemi sa kožom ispod dlake, kao kandže koje se ne sijeku redovno, a pas nedovoljno šeta i trči, te zarasle kandže mogu stvoriti problem i prouzrokovati bolno kretanje.

Znanje je moć – Pronađi što više informacija o nabavci psa, o životu sa psom, njegovim potrebama, odgoju i pravim uslovima za život. Obezbijedi dobre uslove za život svom psu uz mnogo ljubavi i predanosti.

Dr. Stuart Nelson, ml., DVM, Glavni veterinar, Iditarod

Izvor: www.iditarod.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare