7. Novembra 2022.

10 savjeta za buduće i sadašnje vlasnike pasa

Big Portal

Udobno, čisto i sigurno okruženje. Pruži psu zaštićeno, sigurno i čisto životno okruženje, koje je osnova za dobro zdravlje i kvalitetan život psa.

Svježa voda – 24 sata dostpna svježa voda. Održavanje optimalne hidracije je važna za zdravlje i energiju psa.

Kvalitetna hrana.  Prati prehrambene preporuke veterinara u skladu sa nutritivnim potrebama psa, na osnovu vrste, veličine, starosti i nivoa aktivnosti. Ne zaboravi zdrave grickalice i pseće poslastice, kao nagrade.

Vakcinacija. Redovni odlasci kod veterinara, koji će pružiti sve potrebne informacije o vakcinacijama, redovnim pregledima, lijekovima i borbi protiv parazita. Čuvaj sve dokumente  o vakcinaciji pogotovo u slučaju putovanja.

Pexels

Fizička aktivnost. Pas treba redovno da se izvodi u šetnju i da bude u formi. To je prilika i za tebe da izađeš iz kuće i doprineseš svom zdravlju, te da kvalitetno provedeš vrijeme sa svojim psom. Psi su društvena i emotivna bića.

Socijalizacija. Nauči psa osnovnim komandama, kao i ponašanju u društvu ljudi i drugih životinja, prije svega zbog bezbjednosti i sreće psa, kao i svih onih koji ga okružuju.

Reprodukcija. Ukoliko ne namjeravaš da tvoj pas ima potomstvo, najpametnija opcija je sterilizacija. Porazgovaraj sa svojim veterinarom o svim opcijama koje su na raspolaganju, kako bi pas imao kvalitetan i zdrav život, te kako bi se spriječio broj potomstva ukoliko ne možeš da ih udomiš, budi odgovorna osoba i ne dozvoli da potomstvo zasvrši na ulici.

Pexels

Zdravlje. Mnoge rase pasa su sklone bolestima, što može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Redovno vodi psa kod veterinara na pregled, kako bi se na vrijeme otkrili eventualno zdravstveni problemi.PROČITAJ

Njega. Redovna njega dlake i kandži, kako bi se izbjegli problemi sa zapetljavanjem dlake i problemi sa kožom ispod dlake, kao kandže koje se ne sijeku redovno, a pas nedovoljno šeta i trči, te zarasle kandže mogu stvoriti problem i prouzrokovati bolno kretanje.

Znanje je moć. Pronađi što više informacija o nabavci psa, o životu sa psom, njegovim potrebama, odgoju i pravim uslovima za život. Obezbijedi dobre uslove za život svom psu uz mnogo ljubavi i predanosti.

Izvor: iditarod.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare