7. Oktobra 2022.

10 najspektakularnijih drevnih pećina na svijetu

Big Portal

Isklesane hiljadama godina erozije, vulkanske aktivnosti i ponekad ljudske intervencije, pećine su zaista neka od najzapanjujućih mjesta za obilazak i istraživanje. Naši najraniji preci bili su privučeni pećinama, ne samo radi skloništa već i kao mjesta umjetničkog izražavanja i kulturnog značaja. Donosimo neke od veličanstvenih pećina širom svijeta koje će te zadiviti svojom veličinom, bojama, a i svojom ljepotom koja izaziva u najmanju ruku strahopoštovanje.

Foto: Dene’ Miles / Shutterstock.com
Reed Flute Cave – Kina

Smještena u kineskoj regiji Guilin, ova čudesna pećina dobila je ime po trsci koja raste ispred. Kameni zidovi prekriveni su drevnim natpisima, a najstariji potiče iz dinastije Tang prije nekih 1300 godina. Pećina je osvijetljena jarkim bojama, čineći je još više onostranom.

Crystal Caves – Island

Ove vrste pećina nastaju kada se glacijalne rijeke povlače i smrzavaju tokom zimskih perioda – to ih čini nevjerovatno dinamičnim, mijenjaju svoj oblik i veličinu svake godine i stvaraju intenzivnu nijansu plave boje. Islandske kristalne pećine nalaze se u Vatnajökull-u, najvećem glečeru u Evropi i predstavljaju posebno nevjerovatan spektakl.

Foto: Kuznetsova Julia / Shutterstock.com
Tham Khao Luang – Tajland

U blizini grada Phetchaburi, ova pećina se ističe po brojnim statuama Bude, pokazujući svoju dugu istoriju vjerskog značaja. Za ovo mjesto se vjeruje da je bilo omiljeno tajlandskim kraljevima. Uz odgovarajuće vremenske uslove posjetitelji mogu doživjeti sunce koje struji kroz otvoreni krov, dajući gotovo rajski izgled ovoj veličanstvenoj pećini.

Foto: Schlafwagenschaffner / Shutterstock.com
Waitomo Glowworm Caves – Novi Zeland

Prekrasne pećine Waitomo otkrili su Evropljani krajem 19. vijeka, iako su lokalni Maori znali za njihovo postojanje vijek prije. Milioni godina vulkanske aktivnosti oblikovali su do 300 struktura, a najizrazitija karakteristika su kolonije svjetlećih crva koje su prošarane po zidovima pećine, osvjetljavajući prostor nevjerovatnom plavom svjetlošću.

Foto: Guy Cowdry / Shutterstock.com
Ajanta Caves – Indija

Između 2. vijeka prije nove ere i 5. vijeka nove ere, oko 30 umjetnih pećina stvoreno je na području Aurangabad u državi Maharaštra u Indiji. Bila su to značajna mjesta za budističko obožavanje i sadržavala su neka od najboljih drevnih indijskih umjetničkih djela.

Foto: Yongyut Kumsri / Shutterstock.com
Eisriesenwelt Cave – Austrija

Pronađena u austrijskom trgovačkom gradu Werfenu, Eisriesenwelt je najveća ledena pećina na svijetu, koja se proteže oko 42 kilometra u planini Hochkogel. Led ostaje tokom cijele godine, a mnogi mještani su u prošlosti vjerovali da je to ulaz u pakao. U posljednje vrijeme postala je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u regionu.

Foto: Pinterest
Sterkfontein Caves – Južna Afrika

Južnoafričke krečnjačke pećine pokazale su se kao vrijedna mjesta za paleoantropologe. One nisu samo vizuelno zadivljujući, već sadrže i brojne ostatke ranih hominina, koji datiraju milionima godina unazad.

Foto: sorawitla / Shutterstock.com
Hang Sơn Đoòng – Vijetnam

Ovaj kolosalni podvig prirode najveća je poznata prirodna pećina na svijetu. Prostrana je toliko da bi avion Boeing 747 mogao da proleti kroz nju, a da mu krila ne dodiruju kamene zidove. U njoj se nalaze i neki od najviših stalagmita na svijetu, visine do 70 metara.

Foto: David A Knight / Shutterstock.com
Mammoth Cave – SAD

Ova prirodna znamenitost odlikuje se najdužim pećinskim sistemom na svijetu, sa preko 420 kilometara ispitanih prolaza. Bila je mjesto ljudskih aktivnosti hiljadama godina prije dolaska Evropljana na sjevernoamerički kontinent.

Foto: Ko Zatu / Shutterstock.com
Fingal’s Cave – Škotska

Spektakularna Fingalova pećina nalazi se oko 6 kilometara zapadno od ostrva Mull na vanjskim Hebridima i poznata je po svojoj prirodnoj akustici. Njemački kompozitor Felix Mendelssohn bio je tako nadahnut nakon što je vidio ovu prirodnu strukturu te je komponovao djelo kako bi je proslavio – Fingalovu pećinsku uvertiru.

Foto: Donna Carpenter / Shutterstock.com

Izvor: historyhit.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare