17. Maja 2021.

10 najljepših svjetskih vodopada

Big Portal

Neke zemlje poput Islanda i Sjedinjenih Država blagoslovljene su mnogim spektakularnim vodopadima. Na primjer, američka država Oregon ima preko 238 vodopada. Takođe, smatra se da Island ima oko 10.000 vodopada, koji su nastali zbog velike količine snijega i kiše koji padaju na glečere.

Vodopad Skógafoss

Jedan od najvećih vodopada na Islandu, Skógafoss je širok 25 metara i ima pad od 60 metara. Riječ foss znači slap na islandskom, a skógur šuma. Do ovih slapova se može doći ravnom stazom, a voda toliko pršti da se možeš poprilično smočiti. Postoje i stepenice koje vode do osmatračnice.

vodopadi
Foto: Skógafoss Falls
Burney Falls
IuteCredit

Smješteni u Memorijalnom državnom parku McArthur-Burney Falls u okrugu Shasta u Kaliforniji, ovi slapovi okruženi su bujnim šumama. Nisu pretjerano visoki, ali su jako scenični. Bivši predsjednik Teodor Ruzvelt zvao ih je “osmim čudom svijeta”. Zahvaljujući podzemnim izvorima u parku, konstantan je protok vode tokom cijele godine.

najljepši vodopadi
Foto: Burney Waterfall California
Godafoss

Vodopad bogova. Ovi zakrivljeni islandski slapovi visoki su 12 i široki 30 metara. S povoljnom lokacijom na glavnom kružnom putu, Godafoss je popularna atrakcija na ruti Dijamantni krug. Voda iz rijeke Skjálfandafljót izlijeva se preko ruba u kanjon širok oko 100 metara.

Foto: Godafoss Waterfall
Multnomah

Jedan od najljepših vodopada u Oregonu, Multnomah Falls popularan je među fotografima. Na njemu se nalazi Benson Bridge koji upotpunjuje fenomenalnu sliku. Nalazi se na 30 minuta vožnje od Portlanda.

Foto: Multnomah Falls
Vodopad Bridal Veil (Nevjestin veo)

Prilično zbunjujuće, ali na svijetu postoji nekoliko vodopada koji se ovako zovu – zapravo samo u SAD-u ih ima 39! Slapovi Bridal Veil na Novom Zelandu smješteni su u slikovitoj regiji Waikato. Visok 55 metara, vodopad Bridal Veil okružen je bujnom vegetacijom i bogatom divljinom.

Foto: Bridal Veil Waterfall
Proxy Falls

Jedan od najviših slapova u Oregonu, Proxy Falls je visok 69m. Sastoji se iz dva dijela: Donji i Gornji. Lower Proxy Falls su popularniji, jer se može približiti vodi. Na fotografijama izgleda fascinantno, kako li je tek uživo.

Foto: Proxy Falls
Ban Gioc-Detian 

Poznat i kao Virtuous Heaven Waterfall, ovo su zapravo dva vodopada. Smješteni su na granici između Kine i Vijetnama. Visine 30 metara i širine 300 metara, slapovi Ban Gioc Detian u svojoj bazi imaju duboki bazen širok preko 200 metara. Impresivno.

Foto: Detian Waterfall
Kaieteur vodopadi

Nalaze se u prašumi Amazoniji, u Gvajani. Vodopadi Kaieteur je vodopad sa najvećim protokom vode u sekundi. Prosječan protok je 663 kubika vode u sekundi. Ovaj ogromni vodopad visok je 741 metar, što je oko četiri puta više od visine Niagarinih vodopada. Smješten je u Nacionalnom parku Kaieteur.

Foto: Kaiteur Waterfall
Havasu vodopad

Lociran u Grand kanjonu u Arizoni, Havasu je jedan od najimpresivnijih vodopada Amerike. Okružen je kamenim formacijama travertina i dio je indijanskog rezervata Havasupai. Riječ Havasupai zapravo znači “ljudi plavozelenih voda”. Boja vode dolazi od otopljenog kalcijum-karbonata. Za posjetu je potrebno prespavati u kanjonu i rezervisati planinarsku dozvolu. Dozvoljeno je i plivanje.

najljepši vodopadi
Foto: Havasu waterfall
Sutherland 

Ovo je jedan od najviših vodopada Novog Zelanda. Visok je čak 580m! Ovaj spektakularni vodopad pojavljuje se u filmu Hobit, a ime je dobio po Donaldu Sutherlandu, škotskom istraživačau koji ga je otkrio 1880. godine. Staza za hiking do njega je priično zahtjevna, a voda zna biti nepredvidiva, pa je potreban oprez.

najljepši vodopadi na svijetu
Foto: Sutherland Falls

Izvor: luxurycolumnist.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare