25. Juna 2019.

10 godina od Jacksonove smrti – TV stanice ga ignorišu, fanovi euforični

Big Portal

BROJNI fanovi danas će obilježiti desetu godišnjicu smrti Michaela Jacksona. Njihovu opčinjenost Kraljem popa ne mogu zasjeniti niti optužbe o seksualnom zlostavljanju djece. 

Na holivudskom Šetalištu slavnih pjevačeva zvijezda i dalje privlači gomile turista željnih selfieja, dok obližnje suvernirnice, saloni za tetovaže i ulični imitatori i dalje dobro mogu da unovče sve povezano s Jacksonom. 

Preko puta, u Ripleyjevu “Vjerovali ili ne” muzeju Jacksonova statuta strateški je postavljena iznad kase kako bi privukla turiste. U Muzeju madame Tussauds njegova je voštana figura uvijek među najposjećenijima. 

Ali u samo nekoliko sati vožnje udaljenom bajkovitom ranču Neverlandu, Jackson je iskorištavao svoju slavu i sjaj kako bi zlostavljao dječake, tvrdi se u novom dokumentarcu HBO-a “Leaving Neverland”. 

Iako su mnogi fanovi s kojima su razgovarali novinari AFP-a svjesni postojanja tih optužbi, njihova zaluđenost Jacksonom nadmašuje sve ostalo. 

“Došao sam samo zbog njega. Ne fotografišem se s nijednom drugom zvijezdom”, rekao je nizozemski turist Hooman Nazemi na Šetalištu slavnih. 

“Optužbe koje iznose u dokumentarcu su teške, ali ne možete biti sigurni da su sto posto istinite. Ja ga jednostavno volim”, kazao je. 

Antoine Baynes, 31-godišnji Jacksonov imitator koji izvodi moonwalk duž Hollywood Boulevarda za turiste, tvrdi da mu prihod nije nimalo pao, baš naprotiv. 

“Nakon emitovanja dokumentarca HBO-a, prilaze mi sve više. Kao da sam dobio publicitet”, tvrdi. 

U spomenutom dokumentarcu dvojica muškaraca tvrde da ih je Jackson kao dječake godinama zlostavljao. Nisu to prve optužbe na Jacksonov račun, ali su se ponovno vratile u prvi plan. 

Jackson je preminuo u 50. godini nakon slučajnog predoziranja lijekovima. Za života je negirao sve optužbe za pedofiliju, a njegova je ostavština tužila HBO za difamaciju i traži 100 miliona dolara odštete. 

U utorak, na desetu godišnjicu smrti, okorjeli fanovi sa svih strana svijeta planiraju šetnju Hollywoodom i okupljanje kraj njegove zvijezde na Šetalištu slavnih. 

Oni koji tome ne mogu prisustvovati pozvani su da doniraju novac za cvijeće koje će se položiti na Jacksonovo posljednje počivalište na obližnjem groblju Forest Lawn. Organizatori tvrde da su već kupili 18.000 ruža, ali nisu to htjeli dostaviti AFP-u. 

Što se tiče ‘mainstream’ entuzijazma za godišnjicu smrti, on je vidljivo nizak. Časopis Variety objavio je kako su mnoge televizijske mreže zbog obnovljenih optužbi za pedofiliju odustale od dugo planiranih posebnih programa za godišnjicu smrti. 

To, međutim, ne utiče na Jacksonovu komercijalnu privlačnost. Majice, privjesci za ključeve, šoljice i ostali predmeti s njegovim likom i dalje su na istaknutim mjestima holivudskih prodavnica. Više je jedino onih s likovima Elvisa Presleyja i Marilyn Monroe.

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare