21. Oktobra 2021.

10 finansijskih zamki zbog kojih roditelji troše previše novca

Big Portal

Uz sve te troškove, roditelji dođu u iskušenje da kupe neku ‘sitnicu’ svojoj deci, ali dugoročno to je samo bacanje novca.

Evo kako roditelji troše novac na decu kad bi mogli da uštedeti više novca za penzijuili njihovo obrazovanje:

Oprema za bebe

Ako već imate starije dete, sigurno i čuvate neke njihove stvari koje su prerasli. Umesto da kupujete novu opremu – poput nosiljke, kolica ili hranilice, iskoristite sve što imate i što je još u dobrom stanju i za mlađe dete.

Brendirana odeća

Umesto da ove godine svojoj kćerli ili sinu naručite potpuno nove čizme nekog poznatog brenda, radije kupite na akciji, od prošle sezone ili preko oglasa.

Verovatno ćete pronaći nešto jednako simpatično, a možda vam se i posreći pa naletite na nešto izvrsno po niskoj ceni. Isto vredi i za svu brendiranu sportsku odeću. Stvar je u tome što deca brzo prerastu tu odeću pa ima više smisla novac uložiti u nešto što će im biti potrebnije i trajnije.

Marketinški usmereni proizvodi na decu

Da li sete se ikada zapitali kako vaša deca mogu da uočiti flastere iz ‘Ratova zvezda’, Sunđer Bob penu za kupanje ili Elzinu ‘Zamrznutu’ pastu za zube udaljenu kilometar od ulaza prodavnice?

Ti se proizvodi se plasiraju baš njima, pa čak i postavljaju u razmeni njihovih očiju u prodavnicama. Zašto da plaćate više za flastere s likom ‘My Little Pony-a” ako i obični obave posao?

Bicikli, rolere i slično

Koje dete ne voli novi bicikl od Deda Mraza? Ali istina je da jednako brzo kao što deca prerastu odeću, prerastaju i bicikle, rolere, klizaljke i slično.

Takve stvari se ne isplati da kupite nove. Umesto toga, pogledajte oglase jer puno roditelja prodaje skoro pa nove bicikle ili klizaljke koje su njihova deca prerasla, a u mnogim slučajevima i retko koristila.

Elektronika, aplikacije i video igre

Elektronika i tehnologija način su života za nadolazeće generacije i neće nestati (čak i ako to želite). Iako je tehnologija u nekim pogledima sjajna, pa čak i bitna za učenje tokom pandemije, s njom treba oprezno.

Besplatne aplikacije skoro uvek imaju plaćenu verziju plus dodatke koji se plaćaju unutar aplikacije. Video igre takođe mogu da budu jako skupe, a vaše će dete ili hteti sledeću najbolju stvar za sedan dana ili će se umoriti od igre pre nego što trepnete.

Rešenje: Ako vaše dete želi aplikacije i video igre, neka ih ‘zaradi’ obavljajući kućne poslove.

Impulsna kupovina

Da li ste ikada odveli dete u veliku prodavnicu sa mešovitom robom i zapitali se na što ste ostavili tolike novce na blagajni? Ukratko – u šoping je najbolje ići sam i s popisom.

Rođendanske proslave

Vašem trogodišnjem detetu ne treba ekstravagantna proslava. Jednostavna proslava, torta i mali poklon biće dovoljni. Takođe, nema potrebe zakazivati ​​više zabava, poput jedne u školi, jedne sa svakom stranom porodice i zabave samo za prijatelje.


Kućni ljubimci

Porodični pas za kojeg se prvenstveno brinu roditelji je jedno, ali hrčak, riba, gušter i sva druga mala stvorenja za koja vaša deca se odluče da ih moraju da imaju mogu početi kao jeftini kućni ljubimci, ali završiti kao gutači novca.

Hrčku je potreban kavez, piljevina, hrana, igračke i još mnogo toga, ali hoće li živeti dovoljno dugo da uživa u svim svojim sadržajima? Čak i ako se to dogodi, vaša deca bi u roku od nekoliko nedelja mogla da izgube interes – ostavljajući vas kao glavnim odgovornim za još jedan život.

Izlasci po restoranima

Ručak ili večera s decom obično nisu zabavni, jer deci brzo boravak dosadi. U to ćete potrošiti dosta novca na hranu koju jedva da će dodirnuti, a kamoli uživati u njoj.

Jesti napolju kao porodica je lepo u teoriji, ali jednostavno se ne isplati. Ostanite kući, kuvajte ono što znate da će vam deca jesti i lepe restorane ostavite za večeri kad ćete moći s partnerom ili prijateljima i stvarno uživati u hrani i ambijentu.

Velike igračke za dvorište

Da li vas deca mole za trambolinu u dvorištu, dečje igralište s dve ljuljačke i toboganom ili mali peščanik? U nekim slučajevima ove kupovine imaju smisla, ali morate da se uveriti da su zaista vredne ulaganja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare