10.000 godina za nekoliko sekundi: Googleov superkompjuter ostvario "kvantnu nadmoć" - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

10.000 godina za nekoliko sekundi: Googleov superkompjuter ostvario “kvantnu nadmoć”

Istraživači Googlea objavili su članak u kome navode da su “kvantnim računarom” obavili proračun koji “tradicionalni računar” nikada ne bi mogao da dovrši. Google ističe da je njegov eksperimentalni “kvantni procesor” za samo nekoliko minuta završio proračun na kojem bi “tradicionalni superkompjuter” radio hiljadama godina.

To otkriće, objavljeno u naučnom časopisu Nature pokazuju da je “kvantno ubrzanje moguće postići u sistemu stvarnog sveta i da ga ne sprečavaju nikakvi neotkriveni zakoni fizike”, napisali su istraživači.

Kvantno računanje je rastuća i donekle zbunjujuća tehnologija, koja drastično brže obrađuje informacije. Kvantni računari bi jednog dana mogli iz temelja da preobrate obavljanje zadataka za koje bi postojećim računarima bile potrebne godine rada, uključujući potragu za novim lekovima i optimizaciju planiranja gradova i saobraćaja.

Ta tehnika se oslanja na “kvantne bitove” ili “kjubitove” (qubits) koji mogu istovremeno da registruju podatke vrednosti i nula i jedan, što su vrednosti računarskog jezika. Velike tehnološke kompanije Google, Microsoft, IBM i Intel aktivno se bave tom tehnologijom.

Kvantne stvari mogu da imaju višeznačnu prirodu, odnosno “kvantne stvari mogu biti na više mesta istovremeno”, rekao je Kris Monro, fizičar Univerziteta Merilend i osnivač preduzeća za kvantna istraživanja “IonQ”.

“Pravila su vrlo jednostavna, samo su zbunjujuća”, dodao je on.

Googleovi nalazi, medjutim, već nailaze na odbacivanje drugih istraživača. Jedna verzija Googleovog dokumenta pojavila se na internetu prošlog meseca, a istraživači su je zapazili pre no što je povučena.

IBM se ubrzo osvrnuo na tvrdnju Googlea da je postigao “kvantnu nadmoć” što znači da se stiglo dotle da kvantni računar može da obavi proračun koji tradicionalni računar ne može ni tokom svog celog radnog veka.

Dokument Googlea, koji je nakratko bio postavljen na internet, pokazao je da je računanje za koje bi najbržem superkompjuteru na svetu bilo potrebno 10.000 godina, Googleov kvantni procesor “Sycamore”, završio za svega tri minuta i 20 sekundi.

Ali istraživači IBM-a kažu da je Google potcenio “konvencionalni super-računar” nazvan “Summit”, i da bi on mogao istu računicu da završi u roku od dva i po dana. “Summit” je delo IBM-a i radi u Nacionalnoj laboratoriji Ouk Ridž, u ​​Tenesiju.

Googlee nije komentarisao tvrdnje IBM-a.

Bez obzira na to da li je Google postigao “kvantnu nadmoć” ili ne, njegovo otkriće može biti važno konkurentima, a ukazuje i da rad na tom polju sazreva.

“Tačka ‘kvantne nadmoći’ koju je Google navodno postigao, ključni je korak u potrazi za praktično upotrebljivim kvantnim računarima”, napisao je Džon Preskil, profesor Instituta Kaltek iz Kalifornije koji je izvorno skovao termin “kvantne nadmoći”.

To znači da istraživanje “kvantnog računanja” može ući u novu fazu, napisao je on, iako će do znatnijeg uticaja na društvo “možda proći i decenije”.

Od proračuna koji je obavio Googleov kompjuter, ima malo praktične koristi, napisao je Preskil, dodajući: osim za testiranje procesora. I Monro je to potvrdi.

“Zanimljivija tačka biće kada se napravi neka korisna aplikacija”, zaključio je Preskil.

Izvor: B92, Beta

Danas objavljeno

Kamera Xiaomi 12 telefona ima jedinstvenu prevlaku

Vanja A

Zaboravite na privatnost – kamere novih telefona će vas stalno snimati

Vanja A

Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere

Vanja A

Ostavite komentar