Јoš jedan dokaz da je američka administracija znala za dešavanja u Avganistanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Јoš jedan dokaz da je američka administracija znala za dešavanja u Avganistanu

Јoš jedan dokument izazvao je pravu buru nakon što je objavljen u američkim medijima, a koji govori o tome da je haos u Avganistanu bio predviđen.

Oko dvadesetak američkih diplomata u Avganistanu poslalo je prošlog mjeseca internu depešu u kojoj upozoravaju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na potencijalni pad Kabula u ruke talibana jer su se američke trupe povukle iz zemlje, piše Volstrit džurnal.

Povjerljiva depeša, datirana na 13. jul, poslata je preko službene platforme putem koje američke diplomate mogu kritikovati vladinu politiku, a u njoj su iznijete preporuke o načinima za ublažavanje krize i ubrzanje evakuacije, piše taj list.

Administracija je kritikovana zbog odustajanja od napora da američke diplomate i druge građane, kao i Avganistance, evakuiše iz zemlje sve dok nije došlo do talibanskog osvajanja Avganistana.

Američki zvaničnici su, međutim, odbili da potvrde određene detalje i da podijele sadržaj depeše.

-Mislim da depeša odražava ono što smo sve vrijeme govorili, a to je da niko nije mogao sa tačnošću da predvidi da će vlada i vojska Avganistana doživjeti kolaps za nekoliko dana – izjavio je zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džonatan Finer.

Neimenovani izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Stejt department uzeo u obzir zabrinutost onih koji su sastavili taj dokument, uključujući i osudu zločina talibana uoči njihovog preuzimanja Kabula u nedjelju.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da su stavovi tih diplomata inkorporirani u politiku i planiranje.

-Cijenimo konstruktivno unutrašnje neslaganje. To je patriotski i zaštićeno je. I to nas čini efikasnijima – rekao je Prajs.

Tanjug

Danas objavljeno

“Crni” ili “istorijski” dan? Referendum prelomio – dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli “Da”

M.

Talibanska vjerska policija odlučila: Još jedna zabrana stupa na snagu

M.

SPD i CDU/CSU vode tjesnu borbu za prvo mjesto

M.

Ostavite komentar