8. Maja 2025.

Zvuči čudno, ali djeluje: 10 kombinacija hrane koje smanjuju upalu, jačaju kosti i štite mozak

Britanski hirurg Karan i nutricionista Cory osvojili su internet jednostavnim savjetima za kombinovanje hrane.

U svijetu zdravlja i prehrane koji se stalno mijenja, jedan doktor i jedan nutricionista udružili su snage kako bi promovirali koncept “sinergije hrane” – ideju da određene kombinacije hrane mogu poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i cjelokupno zdravlje. Doktor 
Karan Rajan je britanski hirurg i medicinski edukator, dok je 
Cory Rodriguez , poznat i kao “HealthWithCory”, nutricionista koji publiku osvaja praktičnim savjetima o ishrani. Oboje imaju milione pratilaca, ali nakon što su zajedno objavili na Instagramu i TikToku, postali su viralni hit i ljudi nisu mogli prestati da ih gledaju. Njihova serija videa koji kombinuju nauku, zabavu i jednostavnu primjenu u svakodnevnoj ishrani postala je super popularna. Osim toga, njih dvoje imaju harizmu, koja je privukla mase. Dok je Cory zgodan i ima plave oči, blistav ten i bijele zube, Karan je pomalo bucmast lik, koji više liči na bollywoodskog glumca s fantastičnim smislom za humor. Njih dvoje su zapravo postali savršen par, iako su svi mislili da se Karan ruga Coryju kada se pojavio prvi video.

Dr. Karan Rajan je hirurg zaposlen u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu (NHS) i viši predavač na Imperial Collegeu u Londonu. Ima oko 10 miliona pratilaca na društvenim mrežama, a poznat je po razbijanju zdravstvenih mitova i pružanju provjerenih medicinskih informacija na zabavan i jasan način. Cory Rodriguez, pod nadimkom „HealthWithCory“, je influencer specijaliziran za zdrav način života i prehranu. Njegov pristup se zasniva na pravim, cjelovitim namirnicama i jednostavnim, lako primjenjivim savjetima.

Saradnja je započela zajedničkom strašću za edukacijom publike o tome kako kombinovanje određenih namirnica može poboljšati unos vitamina, minerala i antioksidanata. Karan i Cory su odlučili da kreiraju seriju pod nazivom “Sinergija hrane”, koja je brzo postala hit među njihovim pratiocima. I umjesto da preporučuju skupe dodatke prehrani ili restriktivne dijete, fokusirali su se na ono što ljudi već imaju u svojim kuhinjama – samo kombinovano na pametnije načine.

Zapamtite ove kombinacije

Neke od najpoznatijih kombinacija koje preporučuju su, na primjer, borovnice i orasi . Naime, polifenoli iz borovnica i omega-3 masne kiseline iz oraha zajedno imaju jači učinak na zdravlje mozga i usporavanje starenja ćelija. Tu su i paradajz i maslinovo ulje . Kuhani paradajz s maslinovim uljem ima više iskoristivog likopena – snažnog antioksidansa koji se bolje apsorbira s masnoćom.

Grah i crvene paprike su još jedna sjajna kombinacija. Vitamin C iz paprika povećava apsorpciju željeza iz biljnih izvora poput graha, što je važna kombinacija za vegetarijance.

Ako kuhate brokulu s bijelim lukom , prebiotički inulin iz bijelog luka pomoći će u apsorpciji veće količine kalcija iz brokule.

Također bismo trebali kombinirati jaja i sir jer vitamin D iz žumanaca pomaže boljoj apsorpciji kalcija iz sira, koji je ključan za zdravlje kostiju.

Kurkuma i crni biber ? O, da! Zato što piperin iz crnog bibera umnožava iskorištavanje kurkumina iz kurkume, čime se pojačava njegov protivupalni učinak.

Doktor Rajan i Cory nastavljaju s novim epizodama serije “Sinergija hrane”, istražujući dodatne kombinacije i dublje zalazeći u naučnu pozadinu ishrane. Također, u prošlom videu, doktor je na kraju sve “začinio” i uveo ananas i pizzu . Italijani su već bili u predinfarktnom stanju, ali onda je dodao: ako kombinujete ananas i pizzu – onda ste jednostavno varvarin!

Nakon prvih videa uslijedila je lavina urnebesnih komentara poput: šta kažete na sladoled i kolačiće ili: ako dodate votku u jutarnju kafu bit ćete sretni svaki dan, kao i: ako tjesteninu kombinirate s kruhom natopljenim uljem i bijelim lukom imat ćete zabavno veče.

Međutim, rodila se i ideja o stvaranju svojevrsne zajedničke “kuharice” gdje bi ljudi mogli vidjeti šta s čime jesti. Jer je važno znati kako neki nutrijenti pomažu jedni drugima za bolju apsorpciju. Na primjer, vitamin C poboljšava apsorpciju željeza iz biljnih izvora. Kombiniranje određenih namirnica može pojačati antioksidativne ili protuupalne efekte, čime se povećava ukupna korist.

Dok kombinovanje hrane bogate vlaknima sa ugljenim hidratima ili šećerima – poput pasulja i riže – može usporiti porast šećera u krvi i osigurati duži osjećaj sitosti.

Ukratko, sinergija hrane znači pametno kombinovanje hrane – ne radi se samo o zdravoj ishrani, već o tome da tijelo bude u stanju da bolje iskoristi te hranljive materije.

Neke od kombinacija su potpuno neočekivane jer su ujedno i veoma ukusne. Na primjer, kombinacija kafe i kakaa može pružiti sinergijski antioksidativni učinak, poboljšavajući kognitivne funkcije i raspoloženje. Tu su i maline i tamna čokolada , jer antocijanini iz malina i flavonoli iz tamne čokolade mogu zajedno pojačati antioksidativni učinak, što doprinosi zdravlju srca.

Cory i Karan su vjerovatno postali toliko popularni jer su, osim što su jednostavne i zdrave, njihove kombinacije i vrlo ukusne, što ih čini mnogo lakšim za konzumiranje.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare