Zvjezdice od lisnatog tijesta sa fetom i špinatom su ukusno i dekorativno jelo koje se može poslužiti kao predjelo, užina ili čak kao prilog na proslavama i posebnim prilikama. Ovaj recept će ti omogućiti da napraviš 6 malih zvjezdica, ali ako koristiš veće kalupe za kolače, preporučuje se dupla porcija.
Evo detaljnijeg vodiča korak po korak.
Sastojci:
- 1 lisnato tijesto
- 100 g smrznutog špinata
- 30 g fete, izmrvljene
- 1 kašika čedar sira, rendanog
- 1 jaje (za premazivanje)
- susam za posipanje
- začini: muškatni oraščić, biber
Priprema:
Ako koristiš smrznuti špinat, ostavi ga da se odmrzne i ocijedi višak tečnosti. Ako koristiš lisnato tijesto koje se prodaje u pakovanjima, slijedi uputstva na pakovanju za odmrzavanje ili razvijanje.
U posudi pomiješaj odmrznuti špinat i izmrvljenu fetu. Dodaj čedar sir i začine po ukusu, poput muškatnog oraščića i bibera. Dobro promiješaj.
Razvaljaj lisnato tijesto na radnoj površini. Koristi kalup za kolače u obliku zvijezde da izrezuješ oblike tijesta. Na svaku zvijezdu stavi malu količinu pripremljenog nadjeva. Preklopi svaku zvijezdu sa drugom zvijezdom od tijesta i viljuškom pritisni ivice.
Umuti jaje i premaži svaku zvijezdu za sjajnu i zlatnu boju tokom pečenja. Pospi svaku zvijezdu susamom za dodatnu hrskavost i ukus.
Stavi formirane zvjezdice na pleh obložen papirom za pečenje. Peci u prethodno zagrijanoj rerni prema uputama na pakovanju lisnatog tijesta, obično na 180-200°C, dok ne postanu zlatno smeđe boje.
Mogu se poslužiti tople ili hladne, uz dodatak umaka po želji. Uživaj u jednostavnom, ali ukusnom jelu koje će oduševiti tvoje goste.
Ultra.ba