4. Oktobra 2023.

Zvaničnik Pentagona optužen da je više od 20 godina organizovao borbe pasa

Evidencija koju su održavali vlasnici pasa ukazuje da je Murfild bio uključen u borbe pasa “najmanje od 2002.”, a FBI je istragu vodio od 2018. godine.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane uhapšen je pod optužnicom da je više od 20 godina učestvovao u borbama pasa u okolini Vašingtona, objavile su američke savezne vlasti.

Objavljeno je i da je on učestvovao u organizaciji borbi, organizovao je klađenje na pobednike i ubijao je pse koji nisu nastradali tokom mečeva, piše “Vašington post”.

Šezdesetdvogodišnji Frederik Daglas Murfild Junior, uhapšen je u utorak po optužnici za promociju i širenje borbi životinja zajedno sa svojim prijateljom i dugogodišnjim saradnikom Mariom Flajtom, koji je navodno priznao da je učestvovao u organizaciji borba pasa.

Istražitelji su u Murfildovoj kući pronašli akumulatorske kablove koji su navodno korišćeni za ubijanje pasa, kao i pet pitbulova, dok je u Flajtovoj kući pronađeno još pet.

FBI, Ministarstvo poljoprivrede i druge lokalne i savezne agencije izvršile su raciju u obe kuće 6. septembra, tokom kojih su pronašli ogrlice i teške metalne lance koji se koriste za povećanje snage pasa za borbu.

Vlasti su takođe saopštile da su pronašle “aparat koji se koristi za nasilnu oplodnju ženskih pasa” i mrlje “nalik na one od krvi iz borba pasa”.

Portparol Pentagona Tim Gorman rekao je da je Ministarstvo odbrane “Upoznato sa kriminalnim optužbama” protiv Murfilda.

“Možemo da potvrdimo da on više nije na radnom mestu , ali ne možemo da komentarišemo više o tom individualnom slučajnu.” Gorman nije naglasio da li je Murfild suspendovan, otpušen ili mu je dozvoljeno da se penzioniše.

Izjava koju je napisao specijalni agent FBI Rajan Dejli ukazuje da su vlasti godinama istraživale lanac borbi pasa, koji je sebe nazvao “odbor DMV-a”.

Prošle godine u Virdžiniji podignute su optužnice protiv devet organizatora borbi pasa, a osam ih je priznalo krivicu i sarađivalo sa istražiteljima.

Članovi su komunicirali o obuci pasa za borbu, razmenjivali video zapise, organizovali borbe i opklade i upoređivali metode ubijanja pasa koji su izgubili borbe uz pomoć aplikacije za razmenu poruka “Telegram”, navodi se u izjavi.

Onlajn evidencija koju su održavali vlasnici pasa ukazuje da je Murfild bio uključen u borbe pasa “najmanje od 2002. godine”, napisao je Dejli, a pronađeni su i dokazi o Murfildovoj obuci pasa za borbe ili suđenju borbi drugih vlasnika.

Dokazi ukazuju da su se, uprkos hapšenjima, neke borbe dogodile ranije ove godine i da su Murfild i Flajt “eksperimentisali sa različitim vrstama lekova za poboljšanje performansi kako bi poboljšali svoje šanse da pobede u psećim borbama”.

Vlasti okruga En Arundel godinama su primale pritužbe na Murfilda i Flajta, a u novembru 2018. okružna kontrola životinja je upozorena na izveštaj o dva mrtva psa pronađenih u plastičnoj kesi za hranu za pse u Anapolisu, nedaleko od Murfildove kuće, napisao je Dejli.

Pored pasa, istražitelji su u kesi pronašli i poštu adresiranu na Murfilda, navodi se u Dalijevoj izjavi.

Kada je Dejli razgovarao sa Murfildom na dan racije, on je priznao da je radio pod imenom “Gihad Kenels” i da su lokalna kontrola životinja i policija prethodno posetili njegovu imovinu, navodi se u izjavi.

Flajt je drugom agentu FBI rekao da je koristio ime “Rejzor šarp kenels” i “priznao da je u prošlosti učestvovao u borbama pasa”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare