18. Februara 2023.

Zvali su je “otrovni patuljak”: Joko Ono je tjerala Lenona da je zove “majka”

Joko, koja danas puni 90 godina, živela je u skandaloznom braku sa Lenonom punih 11 godina, kada je slavni muzičar ubijen ispred njihovog doma.

Od tog momenta Joko Ono se povlači iz javnosti, a njihov sin Šon postaje njen oslonac i jedini razlog za život. Danas su ona i Šon najbolji prijatelji, a priča se da je on posećuje svako drugi dan u njenom stanu u Njujorku

Nakon smrti Džona Lenona, Joko postaje brutalno bogata žena. Danas se njeno bogatstvo procenjuje na oko 700 miliona dolara, ali ona nije škrta žena. Rado daje donacije, a zna se da je 2020. godine donirala 250.000 dolara Medicinskom centru Montefiore, u Bronksu.

Već pet ili šest godina Joko Ono se kreće pomoću kolica, pa se pričalo kao je doživela moždani udar, ali njeni prijatelji su to negirali rečima: “Jedini udar koji je Joko Ono doživela je udar kreativnosti.”

Sama udovica Džona Lenona je govorila: “Umetnost je za mene kao disanje. Ako to ne radim, počinjem da se gušim.”

Ipak, javnost se najviše seća Joko Ono po jednom ne baš prijatnom postupku. Naime, samo jedan dan nakon što je Mark Dejvid Čepmen ubio Džona Lenona ispalivši 4 metka u njega, Joko Ono je saopštila da sahrane neće biti, telo Džona Lenona je kremirala, a njegov pepeo posula po Central parku.

Lenon je svo svoje bogatstvo ostavio upravo Joko i njihovom sinu, dok svojoj prvoj ženi i sinu iz tog braka nije ostavio ništa. Razlog više zbog koga su konceptualnu umetnicu Joko Ono smatrali “najodvratnijom ženom svih vremena”, a tek nakon njegove smrti saznalo se šta mu je sve radila i kako se ponašala.

Nije tajna da su upravo nju i krivili za raspad Bitlsa, a kako se kasnije otkrilo, pre nego što će se “slučajno” sresti u galeriji, sledila ga je gde god se pojavio. U knjizi “Biti Džon Lenon: Nemirni život”, autor Rej Konoli tvrdi da je Joko u početku htela da Lenon bude sponzor njenih umetničkih dela i da nije prihvatala “ne” kao odgovor. Obasipala ga je pismima, a kako se navodi, sem njega niko njom nije bio oduševljen.

Joko je najpre opsedala Pola Merkatnija, ali ju je on odbio, pa je prešla na Lenona.

Ni Lenonova porodica nije bila oduševljena njome, a Džonova tetka Mimi navodno ju je zvala “otrovnim patuljkom”. Joko se nije dopadala ni ostatku benda, niti su je želeli u njihovoj blizini, na probama niti u studiju dok su svirali.

Joko je polako zavodila Lenona, čak se pojavila i sa duhovnim učiteljem u Indiji gde su bili Džon, Pol, i Džejn Ašer. Na kraju je on zbog nje odlučio da ostavi svoju suprugu Sintiju. Joko je pre Džona imala dva braka. Joko i Džon su postali i par i bend. “Ona je dobila šta je htela, postala je slavna”, piše autor, te dodaje da se nakon toga Džon više nije odvajao od nje. Prisustvovala je svim snimanjima Bitlsa, a čak su se isto i oblačili. Prigovarala mu je i da je rokenrol previše agresivan i govorila da joj se ne sviđa to što sviraju.

Navodi se i da je Lenon postao zavisan od heroina upravo zbog Joko, te da je zabavljanje sa jednim od Bitlsa bio jedini način da se proslavi s obzirom da je u to vreme bila slabo poznata avangardna umetnica.

Lenon je u početku uzimao amfetamine i pio mnogo alkohola, a nakon toga se prebacio na marihuanu s kojom ga je upoznao Bob Dilan. Nakon toga je prešao na LSD. Bitlsi su se u to vreme odlučili za pauzu, a Lenon je počeo da se zanima za produhovljenost.

Međutim, onda je 1972. godine u vezi počelo da nestaje “magije”. Lenon se nije mirio sa tim da ga Joko ostavi, te je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala je 22-godišnjoj Mej Pang koja je radila za njih i s kojom je Džon proveo neko vreme. Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je navodno tada bio srećniji nego ikad. Osim kad bi ga Joko pozvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Kako autor knjige navodi, Joko je Lenonu bila više od žene, i čak ga navodno terala da je zove “majka” što je on radio do sve pred smrt. Na kraju je postala njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umesto njega. Džon se povukao iz javnosti. “Joko ga je zaključala”, rekao je jednom prilikom Mik Džeger.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare