Ukoliko ste se nekada kada ste u brzini potegli za konzervisanom hranom, između ostalog, sardinom, pitali koliko je to dobro za vaše zdravlje, evo odgovora.
– Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mjesto kad je riječ o ishrani – kaže dr Džoš Aks.
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja.
Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma, a ovo su benefiti.
Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:
191 kalorija
22,7 grama proteina
10,5 grama masti
8,2 mikrograma vitamina B12
48,5 mikrograma selena
250 jedinica vitamina D
451 miligram fosfora
351 miligram kalcijuma
4,8 miligrama niacina
2,7 miligrama gvožđa
365 miligrama kalijuma
35,9 miligrama magnezijuma
0,2 miligrama bakra
1,9 miligrama vitamina E
0,2 miligrama vitamina B6
1,2 miligrama cinka
Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA dvije vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.
Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Takođe, povoljno djeluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.
Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.
Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlijezde.
Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdijevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomjestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje cijelog organizma.
Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.
Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji djeluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombinovanje hrane sa visokim udjelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.
Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin, piše b92.
B92.