Znate li koliko robota radi u auto-industriji? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Znate li koliko robota radi u auto-industriji?

Automobilska industrija ima najveći broj robota zaposlenih u fabrikama.

Prema najnovijim podacima Međunarodne federacije robotike, širom sveta u fabrikama za proizvodnju automobila radi čak milion robota, što je trećina svih robota angažovanih u industriji.

„Automobilska industrija je zapravo izumela automatizovanu proizvodnju“, tvrdi Marina Bill, predsednica te federacije. „Danas roboti igraju ključnu ulogu u omogućavanju prelaza ove industrije sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električnu energiju. Robotska automatizacija pomaže proizvođačima automobila u upravljanju veleprodajnim promenama dugotrajnih proizvodnih metoda i tehnologija“, dodaje ona.

Foto: Shutterstock

Takozvana učestalost primene robota pokazuje nivo automatizacije u industrijskoj proizvodnji. Najveća je u Južnoj Koreji, gde na svakih 10.000 zaposlenih ima 2.867 robota u funkciji. Nemačka je na drugom mestu sa 1.500 robota, dok je SAD na trećem mestu sa 1.457 robota. Vrlo blizu je i Japan sa 1.422 robota, dok je nešto dalje, na petom mestu, Kina sa svega 772 robota.

Međutim, Kina se približava vrhu neverovatnom brzinom. Kako piše Index.hr, tokom 2021. godine gotovo je udvostručila broj aktivnih robota instalacijom 61.598 robota, što je 52% od ukupno instaliranih 119.405 robota na svetu tokom te godine.

Nova.rs

Danas objavljeno

CFMOTO napada sport touring kategoriju

Vanja A

Porsche na “testu sjevernog jelena”

Vanja A

Grand Soleil 40 u Performance i Race izvedbama!

Vanja A

Ostavite komentar