21. Aprila 2024.

Znate li kako je nastao hit “Lipe cvatu” i za koga je prvobitno napisan

Pjesma “Lipe cvatu” je jedan od mnogobrojnih hitova grupe “Bijelo dugme”, a napisao ju je Goran Bregović.

Brega je ovu pjesmu napisao pjevačici Biseri Veletanlić, a prvobitna verzija pjesme zvala se “Šta ću, nano, dragi mi je ljut”.

-Nastupali smo na „Hit paradi „u Beogradu. Naime, mi smo samostalno tamo isto nastupali, i došao nam je Bregović u garderobu i zamolio – bismo li mu pomogli pratiti Biseru Veletanlić za koju je napisao pjesmu. Nije imao bend. Mi smo u garderobi s Bregom naučili pjesmu za pola sata, izašli na pozornicu… To je bila tada najvažnija i najpopularnija emisija. Svirali smo pjesmu „Šta ću, nano, dragi mi je ljut“. Nikad niste čuli tu pjesmu – kazao je Jurica Pađan, frotmen grupe Aerodrom.

Pjesma je prvobitno imala i drugi naslov, a hit je postala kada je otpjevalo „Bijelo dugme“.

Alen Islamović jednom prilikom je istakao da je pjesma “Lipe cvatu” nastala u kafani u Sjevernoj Makedoniji.

-Znam da je pjesma „Lipe cvatu“ nastala u Makedoniji gdje je Goran bio u nekim albanskim kafanama i čuo je kako ljudi zanimljivo sviraju, pa mu je došla ideja napraviti „Lipe cvatu’. Tako da je to bogatstvo što Bijelo dugme ima, lepeza pjesama da ti pamet stane. Jer da bilo koju pjesmu krenemo izvoditi, svi pjevaju s nama. Ali pjevaju i ove nove generacije. To je fascinantno – kazao je, prenosi Kliks.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare