22. Maja 2023.

Zlo ispod mantije: Bolivija istražuje slučajeve zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi

Slučaj je izazvao pritužbe bivših učenika koje se odnose i na druge zloupotrebe u vjerskim školama u Boliviji, uključujući i one jezuita, ali i dominikanaca, franjevaca i drugih redova.   

Otkriće je prvi objavio španski list “El Pais” u aprilu, o zlostavljanju od strane španskog sveštenika Alfonsa Pedrahasa, poznatog kao Otac Pica, a koji je godinama živio u Boliviji, gdje je vodio škole za marginalizovane zajednice, prenosi Reuters.

Nakon sveštenikove smrti 2009. godine, njegov nećak je pronašao dnevnik od 300 stranica na svom kompjuteru, a koji je sadržavao Pedrahasovo priznanje o seksualnom zlostavljanju desetine maloljetnika sedamdesetih godina 20. vijeka. Pedrahas je u dnevniku zapisao da je razgovarao sa nadređenima o tome šta je uradio, ali oni ništa nisu preduzeli po tom pitanju.

Državni tužilac Bolivije istražuje slučaj kako bi utvrdio da li ima elemenata odgovornosti pojedinih sveštenika. U sklopu preliminarne istrage o optužbama, izvršen je pretres u nekim školama i jezuitskim zgradama, a dvojica sveštenika su privedena.

Kako podsjeća Reuters, po objavljivanju dnevnika, oko dvije stotine ljudi u Boliviji podnijelo je pritužbe zbog zlostavljanja Pedrahasa i drugih sveštenika, a takođe su i protestovali ispred jezuitskih kancelarija.

“Tražim samo pravdu, da se tako agresivna i gnusna djela protiv bespomoćnih nikada ne ponove”, rekao je za Reuters Karlos (52), koji je naveo da ga je Pedrahas zlostavljao dok je bio student u Huan XXIII školi u Kočabambi.

Na jednom od protesta aktivistkinja Amerika Makeda je rekla da jeste važno da se  i pojedinci i institucije pozovu na odgovornost

“Tražimo pravdu za žrtve. Ne samo protiv onih koji su činili ovakva djela, već i protiv onih koji ih sistematski prikrivaju”, poručila je ona.

Potpredsjednik bolivijske Biskupske konferencije Rikardo Sentelas izjavio je da je Crkva voljna da sarađuje u bilo kom dijelu istrage.

Vlada Bolivije je u petak saopštila da će ubuduće zahtijevati od Vatikana prethodnu provjeru vjerskih izaslanika koji dolaze u zemlju, prenosi Tanjug.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare