“Preparirati životinju izuzetno je težak i komlikovan proces, koji mora biti precizno odrađen od početka do kraja. Preparira se samo ono što je lovom dozvoljeno, a iako će neki reći – jadne životinje, mnogima sam preparirao i kućne ljubimce i ljudi su zbog toga zaista bili srećni, jer na taj način njihova omiljena životinja doživela je večnost. Tajne zanata moraju da se znaju, a vrlo često životinje imaju i neku poruku, prepariraju se u nekom datom trenutku, kad ugleda lovca, ili sa nekom drugom životinjom”, rekao je Gradimir za RINU.
U svojoj dugogodišnjoj karijeri, kako kaže, samo mrava nije preparirao. A na njegovom radnom stolu našlu su se izuzetno mali primerci kanarinaca, pa sve do masivnih divljih svinja koje su težile i preko 200 kilograma. Neki ljudi želeli su da prepariraju čak i neke domaće životinje, kao što je bio ovan sa Peštera. Međutim, nisu izostali ni egzotični primerci.
“Mušterija mi je jednom donela pitona dugog 12 metara i njega sam preparirao, kao i malog žutog miša koji se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap, a imao sam priliku da radim i majmuna, njemu sam stavio i ljuljašku i igračke, da sve izgleda kao da je original živ”, rekao je kroz osmeh Kotur kog poznaju svi lovci u ovom delu Srbije.
Dragomir je jedan od retkih preostalih majstora koji se bavi ovim zanatom, jer da štavi kožu i preparira životinje danas se retko ko odlučuje. Ipak, u poslu mu najviše pomažu supruga Mara, iskusna šnajderka koja od kože pravi odevne komade, ali i sin koji će skoro pa sigurno nastaviti porodičnu tradiciju Koturovića.