23. Augusta 2023.

Žirafa bez pjega je rođena u zoološkom vrtu u Tenesiju: Neobična i jedina na svijetu

Na društvenim mrežama se dele fotografije i snimci interesantnog prizora iz jednog zoološkog vrta u Tenesiju: mala ženka žirafe svetle braon boje, na kojoj se ne vide šare koje su karakteristične za žirafe. Stručnjaci veruju da je ona jedina jednobojna žirafa na svetu, a u toku je javno glasanje za biranje njenog imena.

Naučnici su svesni da postoji mogućnost da se ova specifična vrsta žirafe (Giraffa reticulata) može roditi bez pega, ali trenutno nije poznat ni jedan drugi primer ovog fenomena. Žirafa je rođena krajem jula i radnici zoološkog vrsta su izjavili da su od samog početka tražili objašnjenja stručnjaka, ali niko im nije mogao reći šta je dovelo do ovakvog slučaja, a niko od njih nije imao iskustva sa ovakvim rođenjem.

“Od prvog dana smo u kontaktu sa najboljim profesionalncima širom zemlje,” rekao je Dejvid Brajt, direktor zoološkog vrta, za televiziju “WJHL” u Tenesiju. “Pogotovo stariji stručnjaci, koji rade mnogo godina. Pitali smo ih: “Da li ste nekada ovo videli? Šta mislite” i rekli su da nikada nisu videli ovako nešto.”

Zoološki vrt je na oficijalnu stranicu na Fejsbuku objavio fotografiju žirafe, a u opisu je napisano nekoliko potencijalnih imena na svahili jeziku za ženku: 

“Imenujte bebu žirafu. Imamo četiri opcije i njihova značenja:

  1. Kipeke – Jedinstveno
  2. Firjali – Neobično ili nesvakidašnje
  3. Šakiri – Najlepša
  4. Džamela – Velika lepota

Konkurs će trajati do četvrtog septembra i tada ćemo izračunati glasove i objaviti njeno ime.”

Prepoznatljive pege na žirafama su nasledne i korisne su za kamufliranje, što znači da životinje koje ih nemaju mogu biti lakši plen. Jedna studija objavljena u žurnalu “Pir Džej” je pokazala da mladunče koje ima veće i nasumično raspoređene pege ima veću šansu da preživi u divljini. Pege takođe mogu biti pomoć pri vizuelnoj komunikaciji među životinjama, tako da je verovatno bolje što je jednobojna žirafa rođena u bezbednoj okolini.

Prema pojedinim izvorima, poslednji slučaj rođenja žirafe bez pega je navodno bio u Japanu u sedamdesetim godinama, ali još uvek nisu pronađene fotografije koje bi poslužile kao dokaz.

Brajt je objasnio da se nada da će ovakva medijska pažnja pomoći ljudima da shvate da je zaštita žirafa veoma važna, jer su već decenijama lovljene i ugrožavane. U proteklih trideset godina, populacija žirafa u Africi se smanjila za čak četrdeset odsto. 

Prepoznatljive pege na žirafama su nasledne i korisne su za kamufliranje, što znači da životinje koje ih nemaju mogu biti lakši plen. Jedna studija objavljena u žurnalu “Pir Džej” je pokazala da mladunče koje ima veće i nasumično raspoređene pege ima veću šansu da preživi u divljini. Pege takođe mogu biti pomoć pri vizuelnoj komunikaciji među životinjama, tako da je verovatno bolje što je jednobojna žirafa rođena u bezbednoj okolini. Prema pojedinim izvorima, poslednji slučaj rođenja žirafe bez pega je navodno bio u Japanu u sedamdesetim godinama, ali još uvek nisu pronađene fotografije koje bi poslužile kao dokaz. Brajt je objasnio da se nada da će ovakva medijska pažnja pomoći ljudima da shvate da je zaštita žirafa veoma važna, jer su već decenijama lovljene i ugrožavane. U proteklih trideset godina, populacija žirafa u Africi se smanjila za čak četrdeset odsto. Pored toga, tek 2016. godine je otkriveno da postoje četiri vrste žirafa, što samo dokazuje da je ova fascinantna životinja isuviše dugo zanemarena. Nadajmo se da će ovaj interesantan slučaj privući pozitivnu pažnju i potencijalno pokrenuti promene u čovekovom odnosu sa njima.

Pored toga, tek 2016. godine je otkriveno da postoje četiri vrste žirafa, što samo dokazuje da je ova fascinantna životinja isuviše dugo zanemarena. Nadajmo se da će ovaj interesantan slučaj privući pozitivnu pažnju i potencijalno pokrenuti promene u čovekovom odnosu sa njima.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare